Около 15% от световното население страда от гъбички по ноктите. Този упорит и неприятен проблем може да се отрази сериозно на самочувствието ви и да стигне и до други, по-сериозни, последици.

Добрата новина е, че ако се открият навреме, гъбичките може да се излекуват лесно. Затова в днешната статия, ще ви разясним как се появяват гъбичките и как да ги излекуваме по-бързо.

Какво представляват гъбичките

Гъбичките по ноктите или онихомикоза е заболяване, причинено от различни видове гъби, засягащи човешкото тяло, сред които са: Trychophyton mentagrophytes, Trychophyton rubrum, Candida или Epidermophyton flocosum. Тези гъбични инфекции са силно заразни и веднъж засегнали ноктите, ставаме изключително податливи и шансът да ни засегнат отново е около 90%.

Първоначално, гъбичната инфекция засяга кожата на стъпалата или ръцете, а в последствие преминава и в ноктите. Първо, се засяга повърхността на нокътната плочка и затова, в началото всеки забелязва пожълтяването или побеляването на съответния нокът. Колкото по-навътре инвазира гъбичката толкова по-видими и неприятни стават промените. Нокътят става неравен, задебелява и се появяват грапавини.

Когато инфекцията премине под нокътната плочка, кератинът, който е една от съставките на ноктите, започва да се превръща в „храна“ за гъбичката и да се разтваря. В крайната фаза на инвазия на гъбичката, нокътят се разрушава.

В началото само един или няколко нокътя се засягат, но в последстние, ако не се предприеме лечение, се засягат всички нокти.

По-често инфекцията се установява по краката, но при някои хора са засегнати и ръцете. Забелязва се тенденция, при пациенти с гъбична инфекция по пръстите на ръцете, в последствие да се засягат и пръстите на краката.

Може ли да се излекува гъбичната инфекция

Както вече е ясно, този тип инфекции са много слабо податливи на лечение. Най-голямата грешка при лекуването е хаотичното използване на различни препарати, които се продават свободно в аптечната мрежа, без проведена консултация при дерматолог.

Затова, най-правилно би било, при наличие на първи симптоми за такова заболяване, да посетите дерматолог, който да вземе материал от ноктите.

В последствие, гъбичката се класифицира и се прави противогъбична диаграма, която има за цел да определи чувствителността на гъбите към антимикотичните (противогъбичните) препарати. Така, ще стане ясно кои са препаратите, към които съответните гъбички са податливи.

Лечението трябва да е персонализирано и да се следват стриктно препоръките на лекаря.

Особено ефективно е и лазерното лечение, при което понякога се използва и фотосенсибилизиращ агент.

Освен това, трябва да поддържате много добра хигиена на крайниците и да не ходите боси, особено по плажове и басейни. Със сухите и чисти чорапи и носенето на удобни обувки, също не трябва да се прави компромис!