Съвременните темпове на развитие на науката, бизнеса и технологиите карат родителите сериозно да се безпокоят за бъдещето на своите деца. Дори, ако детето още не започнало да говори, майката и бащата се опитват да изградят у него всевъзможни и дори невъзможни навици.

Именно с това се обяснява и огромната популярност на центровете за ранно развитие, броят на които постоянно расте във всички големи градове на България.

През 2015 година в София са регистрирани повече от 300 центъра за ранно развитие като частни детски ясли, обучението в които започва още от 6-месечна възраст. Цените варират широко и зависят от качеството на наетото помещение и от преподавателския екип.

Тайната на популярността

Перспективата, че за психическото, физическото и интелектуалното развитие на детето ще следи цял екип от квалифицирани специалисти, изглежда много привлекателна по ред причини.

Психолозите отбелязват, че ако част от родителите действително са заинтересовани от хармоничното развитие на детето, то много други се опитват да свалят от себе си бремето на отговорността, претоварвайки децата си със знания, несъответстващи на тяхната възраст. Но какви пък знания предлагат тези центрове?

Учим се да творим

Художественото творчество позитивно действа на развитието на детето, стимулирайки фантазията, вниманието, упоритостта и любознателността. Всички тези качества ще бъдат полезни не само в училище, но и в живота след това.

Бебетата на 6 месеца се занимават с направата на различни фигури от специален годен за консумация пластилин – това е не само весело, но и развива фината моторика на ръцете им. По-големите деца се обучават на пеене, рисуване, актьорско майсторство и танци.

Следва да се отбележи, че дисциплината в подобни центрове е компромисна – сърденето, плачът, смехът или проявлението на други естествени емоции не е забранено.

Логическо мислене

Уроците по логика и математика родителите избират за деца от 4 до 7 години, подготвайки почвата за изучаването на точни науки.

Покрай класическото броене на пръчки и на стихове, редене на пъзели, малките деца биват обучавани да играят на шахмат, решават компютърни тестове, тренира се дисциплината и способността за съсредоточаване.

Бизнес нюх

Родителите, възпитаващи бъдещият Стив Джобс, навярно се интересуват от бизнес училищата за деца над 4-годишна възраст.

Децата се обучават да общуват със своите връстници и възрастни, да планират деня си, да играят в екип, да поемат отговорност за своите решения и постъпки. Провеждат се турнири, дебати и разнообразни куестове.

Усвояване на езици

Както е известно колкото по-рано детето привикне да слуша чуждестранна реч, толкова по-лесно усвоява граматичните правила и запомня правилното произношение. За децата от 6 месеца до 7 години са създадени различни програми за усвояване на английски, немски, френски или испански език.

Обучението преминава в проста и разбираема форма – песни, игри, стихове и ежедневно общуване с педагозите, което много се харесва на децата и те с охота усвояват материала.

Консултации с психолог

Общуването с психолог е необходимо преди началото на обучението в училище. Само квалифициран специалист може да определи готово ли е детето за ежедневните натоварвания.

Достатъчни ли са комуникационните му навици, за да си взаимодейства успешно с връстници и учители.

Също психологът в достъпна форма обяснява на детето как е необходимо да се справя със страховете и тревожността, разсеяността, агресията и други негативни емоции, които задължително ще възникнат в процеса на образованието.