СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност) е едно от най-страшните и сериозни заболявания, засягащо изключително много хора, навсякъде по света. Той е невероятно опасен и дори смъртоносен.

Въпреки факта, че се правят много изследвания и има начини да се забави проявата на ХИВ – вирусът, отговорен за наличието на СПИН в човешкия организъм – всъщност все още не съществува лекарство или ваксина, които да работят за всички и безотказно.

За жалост, това е причината това опасно заболяване се разпространява доста скоростно и причинява ежедневно смъртта на хиляди невинни хора, които просто са имали лош късмет.

Как се предава СПИН наистина?

СПИН се предава чрез телесна течност, която съдържа вируса ХИВ – това може да е кръв, сперма, наследствено, чрез игли за татуиране и др. подобни начини. Преди време се изразиха съмнения, че СПИН може да се предава и чрез слюнката, но учените успяха да докажат, че слюнката на човека не е такъв тип телесна течност, в който може да вирее вирусът.

Как да се досетим, че може да сме болни от СПИН?

Симптомите са познати на всички ни – те могат да се изразят под формата на всякакви заболявания – СПИН атакува имунната ни система и ни пречи да се борим с обикновени инфекции и вируси, което след време е това, което се оказва именно смъртоносно за нас.

Поради тази причина, много хора дори не знаят, че са сред заболелите от СПИН дълго време – някои така и никога не узнават. Времето, в което той ще се прояви, зависи от самия човек – това е времето, за което имунната му система ще бъде срината напълно, ако не се третира и лекува по правилен начин.

Това незнание е нещо изключително опасно, особено в наше време – без дори да сме наясно, че сме носители на болестта можем да я предадем на някой друг, той от своя страна на трети и така става пълна бъркотия, с много жертви като резултат.

Това е и една от главните причини защо на безопасния секс се обръща толкова голямо внимание - другата голяма и значима причина е възможността от бременност, както всички знаем.

Какво да правим, ако се съмняваме, че може да сме болни от СПИН?

За жалост, проведени проучвания установяват, че над 90 % от хората избягват да се тестват за СПИН и поради тази причина той често, както вече казахме, води до летален край, който обаче може да дойде доста по-бързо. Затова специалистите препоръчват да се тестваме редовно за СПИН, дори и да нямаме никакви съмнения – диагностицирането на опасната болест се извършва с кръвен тест.

Защо хората избягват да се тестват за СПИН?

Освен че не им се занимава, много хора посочват, че е по-добре да не знаят, че са болни от СПИН – все пак това би било голям шок за тях и никога не биха могли да се насладят отново на живота си както преди и те го знаят. Затова предпочитат да му се наслаждават в обятията на незнанието.

Също така, много от тях не намират смисъл, особено ако са в дълготрайна връзка с един човек. За жалост обаче, това не дава винаги гаранция, че той е само с вас.

Затова не трябва да се осланяте на подобни вярвания – добра идея е периодично да се тествате за СПИН – колкото по-рано едно заболяване бъде открито, толкова по-голям е шансът да го стопирате, ако това е възможно.