По данни на неотдавнашни изследвания различни проявления на хранителни алергии се наблюдават при 8-10% от децата. Официалните данни от статистиката са съществено занижени, тъй като не всяко дете с проявления на хранителна алергия се преглежда и лекува от лекар.

Често родителите сами откриват храните, спират ги и сами назначават на детето лекарства, без да се съветват от специалисти. Това често води до формиране на по-тежки форми на алергични реакции, изискващи продължително лечение и отстраняване на усложнения.

Хранителна алергия при малки деца - какъв е проблемът?

Към ден днешен алергията е сравнително разпространена патология сред деца, и броят на регистрираните случаи постоянно расте. Особено често от такава страдат деца в ранна възраст, от раждането до 3-4 години.

Изследователите постоянно правят анализи, за да разберат защо в продължение на 2 десетилетия случаите на детска хранителна алергия са нараснали с 2 пъти. Целта е да помогнат в отстраняването на проявления и откриване на рискове, разработване на профилактични мероприятия.

Открива се една закономерност – ако децата от рисковата група избягват храни-алергени, сред които яйца, ядки и риба до предучилищна възраст, което е било обичайна практика до преди 10 години, това не възпрепятства, а спомага за увеличаване на риска от хранителна алергия.

Според експерти, неотдавнашните резултати от изследванията вероятно ще изискват преразглеждане на препоръките за хранене на децата, предразположени към хранителни алергии.

Учените също разработват нови методи за лечение на хранителни алергии чрез десенбилизация на имунната система с минимални количества алергени, подобно на специфична имунотерапия, с която се лекува полиноза.

Хранене на дете, склонно към алергия

Ако родителите страдат от алергии и отглеждат и възпитават дете, то трябва да знаят някои нюанси относно лечението и профилактиката на тази патология.

Така например, дете, което по-рано е имало признаци на хранителна алергия не е задължително да трябва да избягва хранителни алергии пожизнено. Това неотдавнашно заявление е направено в рецензирано медицинско издание.

Било установено, че въвеждането на съдържащи фъстъци храни в храненето на деца до 1 година, които са склонни към алергии, е безопасна практика и рязко понижава риска от развитие на алергии към фъстъци в бъдеще.

В изследването били включени деца, при които имало слаби проявления на алергии към фъстъци, открити с кожни тестове, и тези, които имали други хранителни алергии и тежка екзема, хронично възпаление на кожата, което е свързано с алергия към тези продукти.

Към ден днешен, според препоръките, детето трябва да получава всички храни без ограничения, дори и ако има хранителна алергия в семейството.

То трябва да получава разнообразна храна, да се запознава с различни антигени, за да обучим имунната система на адекватни на нея реакции.

Строг контрол за храненето

Ако алергия се е проявила за първи път при въвеждане на млечни смеси, впоследствие храненето с тях трябва да се контролира строго.

Най-алергенни се смятат белтъци от краве мляко, и впоследствие, при началото на захранването пълномасленото мляко трябва да се въвежда много внимателно, да е един от последните продукти.

Със съзряването на храносмилателната система алергенното хранене може да се възприеме по-благосклонно, тъй като имунната система постепенно съзрява и се учи по-толерантно да се отнася към компонентите на храната.

При алергичните лекарят може да променя схемата на захранване в съответствие с реакцията към храните.