Има неща, които ние изначално смятаме за вредни за здравето. Но всъщност това могат да се окажат нищо повече от митове и заблуждения. Всичко зависи от конкретната ситуация и конкретните обстоятелства, смятат изследователите.

Ето някои данни, които неотдавна бяха потвърдени чрез наблюдения и по експериментален път.

Късните вечери са полезни за мускулите

Прието е да се счита, че яденето през нощта е вредно. Но ако вие спортувате, късната вечеря може да ви бъде само от полза. Това показват изследванията на учените от Университета на Маастрихт.

Така групите доброволци, които правели силови тренировки, след употребата през нощта на хранителни добавки с белтъчини и въглехидрати в рамките на 3 месеца им нараснали показателите за сила и за мускулна маса. Втората група участници, получаващи през нощта нискокалорично плацебо, тези показатели се променили.

Австралийските учени, на свой ред, предложили на колоездачи да проведат тежка тренировка след вечеря, която се състояла от 19 до 20 часа. След тренировката спортистите веднага легнали да спят.

Това стимулирало развитието у тях на издръжливостта, тъй като в тази ситуация организмът на доброволците изпитвал недостиг на въглехидрати.

Лютивите подправки удължават живота

Болшинството от препоръките по здравословно хранене съдържат следното – изключете пикантното. А всъщност тези, които редовно употребяват към храната люти подправки живеят по-дълго.

Това заключение беше направено от международна група учени. В тях участвали повече от 500 хиляди души на възраст от 30 до 79 години. Анкетите, които те трябвало да попълват включвали въпроси за хранителните предпочитания, а също и били анализирани медицинските им картони във връзка с опасни за живота заболявания.

Оказало се, че при тези, които употребявали подправки повече от 3 пъти седмично, потенциалният риск от смърт се понижавал с 14%, а тези които ядели пикантна храна 1-2 пъти седмично с 10%.

Изследователите свързали това с факта, че в подправките се съдържа специфичното вещество – капсаицин, притежаващо противовъзпалителни, антиокислителни, изгарящо мазнините свойства.

Но все пак, преди да се нахвърлите на лютивото, е необходимо да си направите изследвания, за да се определи в какво здравословно състояние сте, посочват лекарите – лютото може да бъде противопоказно например при тези, които имат болен стомах, черен дроб или бъбреци. Така че като за начало е най-добре да се консултирате с лекар.

Алкохолът обуславя дълголетието

Повечето хора са убедени, че алкохолът разрушава здравето. Но столетницата от щата Ню Джърси, афроамериканката Агнес Фентон, която неотдавна отбелязала своя 110-ти рожден ден, смята, че тайната на нейното дълголетие е редовната употреба на спиртни напитки.

По нейни думи през последните 70 години ежедневно изпива по 3 чаши бира и по 1 уиски. В същото време жената изглежда добре и чува, и изобщо няма сериозни здравословни проблеми.

Преди няколко десетилетия на Агнес ѝ откриват доброкачествен тумор и за неговата резорбция лекарите ѝ препоръчали да пие бира. Което тя прави по цял ден. Също Фентон обича пилешки крилца, зелен фасул и сладки картофи.

Столетницата заинтересувала учените от организация, която се занимава с изследвания в областта на геронтологията.
Повечето лекари са на мнение, че не самият алкохол убива организма, а неговата неумерена употреба и затова всеки трябва да си знае мярката.

Бракът кара алкохолиците да пият по-малко

Всички се боят да встъпят в брак с алкохолик, но страдащите от наследствен алкохолизъм могат да се излекуват, като създадат семейство.