Желанието да спестим може да ни излезе през носа.

Навярно ви е позната ситуацията, когато след лечението на коренови канали лекарят отказва да постави пломба и настоява за коронка.

Съвсем друга е ситуацията, когато се откърти парче от зъба и вие молите недостигащата част да се допълни с пломбиращ материал, а зъболекарят отказва. Защо е рисковано да се отказва коронка в такива случаи?

Най-разпространените доводи на пациентите при отказ от коронка са следните:

Зъбът от другата страна също е бил толкова разрушен, но пломбата вече стои много години.

Възможно е на този зъб да му е провървяло. Но това не означава, че ще провърви и на другия.

Същевременно ако утре пломбата все пак се разруши, ще се наложи да платите още веднъж. И това е в най-добрия случай, при неблагоприятен изход зъбът трябва да се извади.

Няма да дъвча на едната страна/ще дъвча много внимателно

Възможно е наистина да можете да контролирате дъвченето през деня, което всъщност е съмнително. Но няма да можете да контролирате стискането на челюстите през нощта, когато в повечето случаи се чупят зъбите.

Страх от протезиране – поставяне на коронка като непознат метод на лечение

Зъбът няма да диша под коронката, ще се отличава по цвят, коронката ще увреди съседните зъби и т.н.

Съвременните материали позволяват да се подбере цвета на коронката и нейната прозрачност по такъв начин, че зъбът покрит от коронка да не се отличава от естествените.

Коронката няма да навреди на зъба, а напротив помага му равномерно да разпредели натоварването при дъвчене. Всички ваши съмнения можете да обсъдите с зъболекар по време на консултация.

Защо пациентът да рискува?

Основният мотив при отказ от протезиране е финансовата страна на въпроса. Разбирането на тази гледна точка е възможно, но понякога икономията може да се превърне във финансови загуби в бъдеще.

Обяснението е просто – при възстановяване с пломбиращ материал на повече от 50% от коронковата част на зъба, се повишава риска от счупване на зъбната стена или напукване на корена.

В такъв случай вече пациентът идва за коронка, защото няма друг избор. Но още по-често се стига до ваденето на зъб, защото стената се е отчупила.

За съжаление, най-вероятно зъбът в такъв случай ще е невъзможно да се възстанови, дори с помощта на протезиране, и ще се наложи да се премахне. В резултат се получава, че цялото скъпоструващо лечение на каналите е било напразно.

Не забравяйте, че за всяка болест има специфични материали и методи на лечение, а пациентът не разбира от всички тънкости до толкова, че да избира сам.

Също задачата на зъболекаря, както и на всеки друг лекар, е да излекува пациента. Това означава да се реши проблема не за няколко дни или седмици, а веднъж и завинаги – или, ако това е невъзможно, за максимално дълъг срок.

За всеки метод на лечение има свои  показания и противопоказания, които трябва да следват от лекарското мнение.

Защо е все пак по-добре да се охарчим за коронка?

Пломбиращият материал не може да издържа на натоварването по същия начин както истинските тъкани на зъба. Натоварването не е малко и може да съставлява до 37 килограма на един дъвкателен зъб.

Затова при дъвчене просто пломбата ще падне и то в най-добрия случай и то в най-добрия случай.