Какви ли само диети не се предлагат на хората, които мечтаят за отслабване. Повечето от тях са разработени от неспециалисти, които са далеч от медицината и диетологията и нямат знания в областта на физиологията и обмяната на веществата.

Затова тези методики не водят до отслабване, не горят калории, а само предизвикват още повече излишни килограми. Съвсем неотдавна се вдигна шум около диетата 16/8 – един от методите на интервално гладуване.

Ефективно се популяризира в социалните мрежи, но всъщност е доста опасна, и изобщо не е нов метод на отслабване. Каква е нейната същност, с какво вреди и как се отразява на здравето?

Същност на диетата 16/8 – добре забравеното старо

В основата на тази нова, революционна диета е принципът – 8 часа ядете каквото искате, а останалите 16 часа трябва да гладувате. Но всъщност нищо ново не предлага тази диета.

Това е нещо като вариация на препоръката да не се яде след 18 часа.

Неефективността на препоръката по ограничение на храненето след 18 часа се е оспорвала вече неведнъж, доказана е безполезността на подобна схема на хранене по отношение на отслабването.

Освен това съветите не са ограничени по никакъв начин с 30-50%, а може и повече. И така наднорменото тегло само ще се прибавя вместо очакваното отслабване.

Промяна на обмяната на веществата при интервално гладуване

Феновете на диетата 16/8 твърдят, че с интервално гладуване може да се забави обмяната на веществата, и така излишни мазнини няма да се отлагат. А постъпилата за 8 часа храна ще се разходва за нуждите на тялото.

Но реално нещата стоят по друг начин. Дори и ако в продължение на 8 часа, в които е разрешено да се яде обичайната храна, не прекалява с калориите, обмяната на веществата няма да се забави в период на гладуване.

Просто за храносмилане няма да се харчат определен обем от енергия, защото в продължение на 16 часа храна просто не постъпва. Докато храна постъпва – организмът я смила и усвоява, ако храна няма – не се харчат сили за нейното смилане.

На фона на продължителното прекъсване в храненето възниква силно усещане за глад, поради което след гладуване човек изяжда повече, отколкото му е необходимо за стабилна обмяна на веществата.

Излишъкът от енергия, постъпил през този период, активно се превръща в запасни мазнини, а при гладуване впоследствие се разходва гликоген от черния дроб. Неговите запаси обикновено стигат за денонощие, мастните отлагания остават незасегнати.

Калориите трябва да се контролират

Ако се превишава дневната норма калории, телесната маса ще се повишава при всяка система на хранене, било то обичаен режим или интервално гладуване.

Затова е важно да се промени количеството и качеството на приеманата храна в 8-часов период, за да се получи поне някакъв ефект. Това е намаляване на потреблението на захарни, тестени изделия, ограничаване на обема на порцията.

Помага ли за отслабване?

Чисто теоретично подобно хранене може да е от полза само за някои категории пациенти. Това са тези хора, които имат проблеми със засищането, тоест след хранене, дори ако това е пълноценен обяд или вечеря, те не се чувстват сити.

Освен това подобен метод на отслабване, с определени корекции, е подходящ и за тези, които обичат да си похапват посред нощ.