Доста често при излизане от ваната или от басейна, а също и след връщане на брега след дълъг престой в морската вода, забелязваме, че кожата на пръстите на ръцете и краката се е набръчкала.

Побелялата набръчкана длан изглежда като ръка на мъдър старец, но след известно време всичко си идва на мястото и изчезва безследно.

Още от детството сме свикнали с подобно явление, което се обяснява с прекомерно овлажняване на кожата, и дори не се замисляме дали това наистина е така.

Учените се опитват да определят причината за този феномен вече не едно десетилетие.

И към ден днешен съществуват няколко теории за поява на набръчкана кожа на дланите и стъпалата след контакт с водата.

Какви версии на взаимодействие на кожата с водата се разглеждат от специалисти и представлява ли подобен контакт някаква опасност за здравето?

Разширяване на горния слой на кожата

Тази теория е най-разпространената.

Горният слой на кожата на стъпалата и на дланите е покрит с кератин, който попива влагата при продължителен контакт на вода с него.

В резултат на това взаимодействие епидермисът се разширява и набръчква.

Различните по величина гънки се появяват, защото горният слой на кожата увеличава размерите си.

А долните слоеве остават неизменни, и образуването на бръчки позволява да се компенсира обемът на набухналите тъкани.

Локалното набръчкване на кожата се обяснява от факта, че епидермисът на пръстите на ръцете и краката, стъпалата и дланите е по-дебел, отколкото на останалите части на тялото.

В него се съдържа повече кератин и, съответно, влагата се абсорбира много по-активно.

Набръчкването на кожата във водата като рефлекс

Още през 1935 г. специалисти отбелязват, че при хората с определени увреждания на нервната система кожата на пръстите на ръцете и краката след дълъг престой във вода не се набръчква.

Съответно причината за това явление може да бъде неврологична.

Учените смятат, че за набръчкването на кожата отговарят конкретни нервни окончания, и ако ги изключим това явление повече няма да се наблюдава.

След това откритие било предложено по подобен начин да се подобри работата на симпатиковата нервна система при тези пациенти, при които реакцията на другите въздействия отсъства.

Предполагайки механизмът на набръчкване на кожата, остава да разберем, за какво е необходима на организма тази реакция. Но и на този въпрос учените вече са подготвили отговор, излагайки следната теория.

Реакция на кожата като резултат от еволюцията

Най-нова е теорията, която обяснява причините за набръчкване на кожата във вода, като свързани с емоционални механизми.

Според нея на нашите далечни предци често се е налагало да добиват от реки и други водоеми не само храна, но и неща, от които имат нужда в бита.

Тогава специални оръдия на труда не е имало, това се правело с голи ръце.

Съответно и набръчкването на кожата на дланите и на пръстите на ръцете в пъти облекчавало тази задача.

А измененията на кожата на стъпалата улеснявали придвижването по подводни камъни и други хлъзгави повърхности. Така създателите на еволюционната теория твърдят, че набръчкването на кожата на пръстите на ръцете и на краката е предназначено за по-добро сцепление с мокри предмети.

Гънките, които се образуват на кожата имат специален ред на своето разположение. И подобно на автомобилни гуми създават каналчета за ефективно отвеждане на течността.