Според много култури, мангото се води царят на плодовете. Освен с красивия си цвят и богат и наситен вкус, мангото има и много здравословни ползи за нас.
Плодът е произлезнал от Югоизточна Азия и Индия. В днешно време обаче, плодът е разпространен по целия свят, и се използва не само за освежаващ десерт, но и в приготвянето на много ястия, както и в козметичната индустрия.
Какво се съдържа във вкусния плод
В 100 гр манго се съдържат:
60 ккал
15 гр въглехидрати
0.8 гр протеин
0.4 гр мазнини
Както забелязвате, плодът е сравнително нискокалоричен, но в същото време може да ни засити, което го прави идеално попълнение към нискокалоричен режим. В плодът са открити витамини от група В, антиоксидантът витамин Е и витамин С.
В мангото се съдържат и много минерали, сред които са: желязо, мед, магнезий, калций, калий.
В мангото се откриват и много други полезни вещества, за които ще говорим по-долу.
Какви са ползите от редовната консумация на манго
Грижи се за здравето на сърдечно-съдовата система
В мангото са установени големи количества пектин. Пектинът представлява разтворими фибри, които се откриват в стените на растителните клетки. Той е известен, като вещество, което „изчиства“ холестероловите натрупвания.
По този начин, предотвратява риска от развитие на атеросклероза, но е и подходящо за вече диагностицирани с тежката диагноза, които се опитват да редуцират холестероловите нива.
Магнезият и калият, които се намират ва мангото спомагат успешно, за регулирането на кръвното налягане.
Лекува състояния на анемия
По- горе споменахме, че в мангото се открива желязо. Желязото участва при транспорта на кислорода. То участва в състава на еритроцитите, като изгражда структурата на хемоглобина.
Хемоглобинът е желязосвързващ протеин в еритроцитите, който има свойството да пренася кислород от белите дробове към тъканите. При повечето състояния на анемия, организмът ни има дефицит на желязо, което означава, че тъканите не могат да се снабдят с достатъчно кислород.
Доказано е, че редовната консумация на манго може да помогне за покачване на нивата на желязо.
Подмладява ни
В мангото се съдържат витамини А и С. Доказано е, че витамин С работи за минимизиране на петната, появяващи се в следствие на стареене.
Освен това, витамин С засилва производството на колаген, който естествено намалява с течение на времето. По този начин, кожата ни ще остане здрава и еластична за по-дълго време.
Витамин А, може да помогне за справяне с тъмните кръгове под очите, появили се вследствие на умора и напрежение. Освен това, когато си набавяме витамин А, намаляме проявите на увреждане от слънцето.