Седнал или прав? Дискусията дали мъжете да избягват писоарите и да уринират само седнали, се водят отдавна. Но основният въпрос е как мъжете да не пръскат урина навсякъде.

Учените изведоха нови закономерности на позите на уриниране, и те касаят здравето и дори половата активност, не са само досадните забележки, че в тоалетната мирише лошо и навсякъде е в петна от урина. 

Изследванията по тази тема са свързани с много заблуди – на един от тях се основава, дори кампанията на политическата партия на левите в Швеция. Но днес ще разкажем за феминизма или за измислиците, за това как е най-добре да ходим до тоалетна.

Уриниране в седнало положение за мъже – защо може да е полезно

Активното разпространение на заблудите за най-мъжката тоалетна поза започва със статия на известен журналист, който се занимава с популяризиране на науката. И той излага тезата, че за мъжете е много по-полезно да уринират седнали.

Журналистът е наясно, че много мъже ще му се ядосат за това, че споделя колко му е удобно да уринира седнал.

Започва да уринира така, когато веднъж се прибира у дома пиян и трябвало да изпразни пикочния мехур на тъмно, но не знаел дали ще може да уцели тоалетната чиния. И тогава сяда на нея.

Тогава си помисля колко по-добре да уринира седнал. С годините пък забелязва, че когато уринира прав, остава малък обем урина, която цапа бельото и панталоните, а когато е седнал, това се случва.

Известно време не казва нищо на своята съпруга и на синовете си, но веднъж по телевизията излъчват предаване по темата и тогава се издава, че уринира седнал.

Трудно е да останем равнодушни на такова откровение, така че нека да опитаме да разберем какви са причините, които са провокирали журналиста да уринира седнал. На кое трябва да се обърне внимание и кое се опровергава от учените?

Ще попадате точно в целта – винаги

Не е нужно да се вдига и сваля седалката, да се бършат петната от урина по тоалетната и по земята, да се слушат забележки за неприятната миризма.

Всичко е много по-хигиенично, и може да не се мисли за бактериите, които се разпространяват наоколо и започват бързо да се размножават по пода и по стените.

Изследванията доказват, че хидродинамиката на струята на урината зависи от много от фактори и дори с експериментална цел са използвани различни покрития, ъгли.

Така се появил терминът ъгъл на атака на струята – колкото по-остър е, толкова по-малко са пръските.

При вертикално уриниране струята на урината минава 5 пъти по-голямо разстояние, и се появяват както първични капки, така и отразени.

Всичко това е, ако се уринира в изправено положение, а ако се приклекне или седне, то може да се изучава само скоростта на струята.

За намаляване количеството капки в обществена тоалетна, трябва да уринира на парче тоалетна хартия. У дома можем спокойно да седнем на тоалетната седалка, без да се грижим на бактериите на седалката.

Любопитни учени установиха, че има единен закон на уринирането – скоростта на струята не зависи от размера на тялото. Всички бозайници уринират с една и съща скорост – от мишки до слон. И човекът също.

Подобряване на мъжкото здраве

На здравния аспект се базира политическата кампания на шведската лява партия, но са използвани остарели данни.

През 2014 г. е проведен сериозен мета-анализ на изследвания на характеристиките на мъжкото уриниране,  пози и здраве.

В изследванията са изучавани уродинамичните параметри – максимална скорост на потока на урината и обемът, оставащ вътре в пикочният мехур след уриниране

Оказва се, че за мъжкото здраве като цяло няма разлика – седнал или прав. И по единия и по другия начин, това няма да навреди на здравето.

При проблеми с простатата или с пикочните пътища, то позата в седнало положение наистина създава благоприятна уродинамична обстановка.

Около 40% от мъжете в напреднала възраст страдат от инфекции на отделителната система. Ако пикочният мехур не се изпразни напълно, болестта прогресира.

Учените доказват, че в седнало положение изтичат средно с 25 мл повече урина, отколкото в изправено. Това е, което лекарите предписват.

Напрежението на мускулите на тазовото дъно, на предната повърхност на бедрата, седалищните мускули по време на вертикална поза влияят на силата на съкращението на пикочния мехур, това е научен факт.

По-добро представяне в леглото

Това привлича вниманието. Ако изправената поза се смята за мъжествена, то при уриниране в седнало положение помага за проявление на тази мъжественост в спалнята.

И макар този факт да не е особено потвърден от изследвания – няма мащабни данни, но в научен труд от 2014 г. се позата в седнало положение помага за пълно изпразване на пикочния мехур.

Това означава, че служи за профилактика на простатит, който влияе на половия живот на мъжете.