Ако слушаме мъжете, то жените или са прелестно глупави или са пълни глупачки. Разбира се всичко тези убеждения произхождат от мъжкия шовинизъм. Но жените действително не мислят като тях.

На жените някак си постоянно им се налага да доказват, че и те са човешки същества и имат право. Още преди 100 години много учени мъже са се надсмивали над студентките – накъде сте тръгнали девойки, науката и без вас ще върви напред.

Вашият нежен ум няма да издържи на натоварването, ще повехнете в разцвета на силите си. И така всъщност се появява феминизма.

Но последните изследвания показват, че женският мозък функционира не така, както мъжкия. Оттам са и постоянните разногласията между половете кой е по-добър и кой по-умен.

Той е умен, а тя красива

Учени от Калифорнийския университет сканирали „работещият мозък“ и установили, че постъпващата отвън информация се обработва и анализира от мъжете и жените по съвсем различен начин.

Оказва се, че в зоните на мозъка, отговарящи за логическия анализ и за преработването на информацията, при мъжете има повече сиво вещество, а при жените – бяло.

Сивото вещество – това са телата на нервните клетки, които отговарят за обработката на данните, получавани отвън. А бялото вещество – това са израстъци на невроните, играещи роля на проводници.

При мъжете процесът на мислене на първо място се влияе от външни стимули, затова техните решения са по-логични и балансирани.

Ако пък задачата се решава от жена, то тя „мисли“ с тази зона на кората на мозъка, в която са разположени центровете на речта, контрола на движенията и емоциите.

Следователно оттам произтича и знаменитата женска логика, която се базира предимно на чувствата и на жестовете.

Какво се случва с мъжа, когато на него му се показва мелодрама?

Той веднага намира всички несъответствия в сюжета, смее се на героите и искрено не разбира защо очите на жената до него се насълзяват и започва да хлипа и го упреква в чувственост.

За сметка на това жените помнят повече – при тях е по-развит хипокампа, специфична гънка в основата на горната част на мозъка.

Хипокампът прехвърля информацията от оперативната памет в постоянната. Ако този участък на мозъка не функционира нормално, то човек е невъзможно да научи нищо и ще забравя всичко.

Затова дамите се справят по-добре с образованието от мъжете и в училище момичетата имат много по-малко проблеми в сравнение с момчетата.

Защо се случва така?

Защото мъжете и жените имат различни глобални цели и задачи.

Интересно

Преди известно време ръководителят на университета Харвард попаднал в конфузна ситуация. На едно от заседанията той заявил, че жените не могат да постигнат съществени успехи в точните науки.

И това не е защото не им се дава възможност, а защото генетично не са предразположени към тях. Засега мъжете титанично движат науката, а жените размишляват за дома и децата.

Възмутените дами – научните сътруднички напуснали заседателната зала и избухнал огромен скандал. И след това се наложи ръководителят на Харвард да се извинява публично и да се оправдава.

Показателно е, че през изминалата година именно в Харвард са приети повече девойки, отколкото момчета – 1016 срещу 1013 души.

Различията във физиологията на мъжете и жените имат логическа обосновка. От гледна точка на природата жените са основния пол и затова те са голяма ценност като пазителки на генотипа.