Това всъщност за правилата, които са спазвали древните римляни, що се отнася до придържане към дневното разписание. Забелязвали ли сте, че понякога ви нямате настроение през деня?

Най-вероятно ви се е случвало, ако сте започвате, макар и не много често да се обвинявате за нещо.

Най-голямо влияние върху нашата енергичност, бодрост и усещане за благосъстояние оказват хормоните и диетата. Те формират естествените ни биологични ритми, в съответствие с които живее нашето тяло.

От тях също зависи как се чувстваме през различно време от деня. Нашият вътрешен часовник е пряко свързан с нашата енергичност и вдъхновение.

Ето как да разпределите времето през деня, ако вярваме на написаното от първите велики древни цивилизации.

От 3 до 5 сутринта

Спите дълбок сън. Много е важно да дишате и дълбоко. Колкото по-дълбоко дишате, толкова повече кръв богат на кислород получава нервната ви система и съответно ще бъдете по-спокойни, когато се събудите.

Между 5 и 7 сутринта

Дебелото ви черво започва да се събужда. Това е оптималното време, в което да се събудите, да отидете до тоалетна, да си вземете душ и да се заемете с миенето на зъбите и с процедурите по почистване на кожата на лицето, ръцете и други части на тялото.

Между 7 и 9 сутринта

Стомахът ви започва да къркори. Закуската трябва да бъде основното хранене за деня. Защото утрото е най-доброто време за смилане на храната.

Задължително сутрин яжте храни богати на растителни влакна.

Между 9 и 11 часа преди обяд

Далакът и панкреаса започват усилено, образно казано, да се трудят. Те помагат на тялото да усвои храната и да генерира енергия, необходима ви в рамките на деня. Това е най-доброто време за започване на работа.

Между 11 и 13 часа

Вашето сърце достига своя пик за денонощието що се отнася до неговата производителност. Това означава през това време кръвта, която навлиза в клетките е най-богата на кислород и хранителни вещества.

Това е най-доброто време да се изпие чай или пък да се подремне известно време.

Между и 1 и 3 часа следобед

Вашето тънко черво завършва с процесите на храносмилане на закуската, сега е най-доброто време за обяд. Но все пак, следва да се отбележи, че тези процеси зависят и от това какво сте закусили.

Ако храната е била лека, тези процеси биха приключили по-рано, а това би предизвикало вълчи апетит.

Между 3 и 5 вечерта

Пикочният ви мехур трябва да се готви за голямото изхвърляне на метаболитните остатъци. Това означава, че е дошло времето да изпиете голяма чаша вода с цел да го подпомогнете и да отидете до тоалетна.

Между 5 и 7 вечерта

Бъбреците продължават своята работа по очистване на организма от отпадните продукти на метаболизма, затова продължете с пиенето на вода или пък на някакви други течности, но в никакъв случай не трябват да бъдат сладки.

Най-добрият вариант е водата с няколко капки лимонов сок в нея. Също това е прекрасно време за лека тренировка, за разгряване и за лека вечеря.

Между 7 и 9 вечерта

Кръвното налягане е на най-високите нива за денонощието. Това е сигнал, че е време да си оправите леглото за сън, да се отпуснете и да си починете. Също това е и идеалното време за секс.

Между 9 и 11

Ендокринната система достига пика на производителността си и това е най-доброто време за заспиване.