Специалисти от Медицинското училище на Вашингтонския университет обявиха, че женският мозък старее приблизително 4 години по-бавно от мъжкия.

Затова с възрастта жените по-дълго съхраняват когнитивните способности и паметта.

Как е проведено изследване на американските учени

В експеримента взели участие 205 души – 121 жени и 84 мъже, на възраст от 20 до 82 години. Те се подложили на изследване с позитронно-емисионна томография /ПЕТ/.

Този радионуклиден томографски метод на изследване, с който се получават данни за особености на кръвообращението, за окислението на глюкоза, за поглъщане на кислород и за оценка на функционалната и метаболитната активност на мозъка.

Впоследствие специален компютърен алгоритъм анализирал тези данни и определил „възрастта на мозъка” на участниците.

Какво показало изследването

Учените установили, че метаболитните процеси в мозъка на мъжете се забавят по-бързо, отколкото това се случва при жените. А това означава, че техният мозък старее по-бързо.

Според получените данни от изследването се установява, че средно женският мозък бил с 3.8 години по-млад от фактическата възраст на участниците в изследването.

Същевременно мъжкият мозък се оказва с 2.4 години по-стар от реалната му възраст. Половите различия във възрастта на мозъка се наблюдавали не само при хора в напреднала възраст, но и при 20-годишни.

Водещият автор на изследването, професор Ману Гоял, казва, че откритата особеност на мозъка на жената доказва, че с годините при тях когнитивните способности се понижават по-бавно, отколкото при мъжете.

Затова за тях е по-лесно, отколкото за силния пол, да се занимават с изкуство в напреднала възраст или да усвояват нови навици.

Освен това жените в напреднала възраст обикновено получават по-високи резултати при индивидуални когнитивни тестове и такива за памет, отколкото мъжете на същата възраст.

Наистина ли женският мозък старее по-бавно

Препоръчително е да не се бърза със заключенията. Има определени особености на физиологичното развитие, които се отличават при мъжете и жените. Известно е, че момичетата съзряват по-рано, а момчетата доста по-късно. Тези процеси са доста динамични.

Фактът, че процесите в мозъка протичат по-бавно или по-бързо не означава, че е по-стар или по-млад.

В различните системи на организма процесът на стареене протича с различна скорост и започва по различно време.

Стареенето е автономно и протича в много органи и клетки. Неговата скорост зависи от националността, от това как човек се храни, от множество фактори.

Но обикновено при жените всяка система остарява по-рано, отколкото при мъжете, но този процес протича по-бавно.

При жените стареенето започва от около 20 години, а при мъжете – на 30 години, но протича по-бързо. Затова в края на живота жените се оказват печеливши, те са по-млади от мъжете.

Как се разпознава наближаващо старческо слабоумие

Как да различим забравянето, вследствие на възрастта от развиващ се старчески маразъм?

Деменцията е придобито понижаване на интелектуалните способности – превръща човек в беззащитно и безпомощно дете, което вече няма никакви навици и умения.

Неслучайно, когато се говори за един от последните стадии на заболяването, се отбелязва, че болните се свиват в поза зародиш и забравят да говорят и да ходят. И нямат нито паралич, нито мускулни нарушения.

Всичко започва с нарушения на паметта, едновременно с това се променя поведението на възрастния човек. Появява се апатия, често се нарушава и дневният цикъл.

Възрастните, страдащи от деменция бъркат ден с нощ, в някои случаи те започват да обвиняват околните в злонамерени действия.

Паралелно страда и интелектуалната активност – възникват проблеми с ориентацията, първоначално на почти непознати, а впоследствие и на обичайни места. Забравянето пречи все повече на ежедневните неща.

Проявленията на старческо слабоумие са най-чести при хора над 60 години.

Но лекарите отбелязват, че болестта с годините подмладява. И така може да се стигне до тревожните прогнози за 3-кратно увеличаване на случаите до 2050 г.

Сега по света случаите на деменция са около 47 милиона души, а след 30 години техният брой се очаква да нарасне до 150 милиона. Това се свързва най-вече с увеличаване на продължителността на живота.