Химически изменените мазнини, известни като трансмазнини, или хидрогенирани молекули, са опасни за здравето на сърцето.

Учените ги обвиняват и за много други здравословни проблеми проблеми - повишаване нивата на холестерола в кръвната плазма, провокация на метаболитни заболявания и увеличаване на риска от инсулти, инфаркти при сърдечно-съдови заболявания.

Но потребителите, дори и не подозират, че употребяват храни със съдържание на тези опасни съединения.

Това е свързано с факта, че производителите ги маскират със сложни названия на опаковките, на които се изписват съдържанието.

Кои са най-важните факти за тези вещества?

Какви са особеностите на тези мазнини

Трансмазнини /хидрогенирани/ са видоизменени наситени мазнини, използвани за пържене в заведенията за бързо хранене, предлагат се в повечето хранителни магазини.

Незначителни количества от тези мазнини съдържат натуралните месни и млечни продукти.

В ограничено количество организмът се справя с преработката на тези съединения, но ако са в прекалено голямо количество се превръщат в заплаха за сърцето.

Тези мазнини се откриват в бисквити, маргарини, бонбони със сметана и много други любими продукти.

Важно е да се стараем да ограничим този вид мазнини в ежедневното хранене, за да не предизвикат нарушения в обмяната на веществата и развитие на сериозни метаболитни заболявания.

1.Ограничаването на трансмазнините – по-нисък риск от болести на сърцето

От 2007 г. насам посетители на ресторанти в щата Ню Йорк участват в експеримент, провеждат от системата на обществено здравеопазване. В град Ню Йорк и 6 определени окръга в други части на щата са забранени трансмазнините в ресторанти и закусвални, което принуждава готвачите да използват по-полезните растителни масла.

В резултат на това се понижава броя на инсултите и на сърдечните пристъпи с 6% в районите със забрани в сравнение с останалата част на щата.

Това показва, че трансмазнините неблагоприятно влияят на сърцето, наред с други фактори.

Още по-убедителни са резултатите от 3-годишно изследване, публикувано през 2017 г.

При преустановяване на приема на трансмазнини и без промяна на начина на живот, заболявания на сърцето и свързваните с тях усложнения се регистрирали с 15% по-рядко.

2.По-малко трансмазнини – по-дълъг живот

По-горе посочената забрана за използване на трансмазнини в Ню Йорк е свързана с понижаване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания с 4.5%.

Тези данни били публикувани през януари 2017 г. в рецензирано медицинско издание.

3.Влияние върху холестерола

Трансмазнините способстват за повишаване на нивата на холестерола, което способства за увреждане на кръвоносните съдове от плаки.

Влиянието на холестерола е доста добре проучено, приемът на подобни мазнини способства за повишаване на маркерите на възпаление.

При наблягане на храните, богати на тези съединения се понижават нивата на добрия холестерол, и се повишават нивата на триглецириди.

И отдавна е известно, че високите нива на „лош” холестерол способстват за повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, увреждания на бъбреците и на сериозни усложнения.

4.Създадени за удължаване на срока на годност

От както преди 100 години започна използването на трансмазнините, производителите ги включиха в много хранителни продукти за увеличаване на срока на тяхното съхранение, за подобряване на вкуса и за запазване  на външния вид по време на приготвяне.

От часовете по химия в училище ни е известно, че трансмазнините се произвеждат чрез добавяне на водородни атоми към натуралните мазнини.

Но храните, наситени с трансмазнини не се преработват по същия начин. Отдавна вече е доказано, че изкуствените трансмазнини в хранителните продукти негативно влияят на сърцето и на кръвоносните съдове, могат да предизвикат онкологични заболявания и диабет.

Храната, богата на естествени трансмазнини – млечни и месни продукти, са без подобно неблагоприятно действие.

5.Заболяванията предизвикват не само трансмазнини

Трансмазнините може и да са най-вредните от представителите на липидите, но това не означава, че натуралните наситени мазнини са полезни за здравето и не предизвикват заболявания.

Наднорменото потребление на дори абсолютно натурална мазна храна може да предизвика напълняване и затлъстяване, които да доведат до развитие на сериозни заболявания – диабет, хипертония и безплодие.

Препоръчва се ограничаване на мазното и пълно преустановяване на употребата на храни, източници на трансмазнини.

Не следва обаче да се смята, че всички растителни масла са еднозначно полезни. Така например, палмовото и кокосовото съдържат много наситени мазнини. А това е свързано с повишени нива на лош холестерол.