Учени установили, че на порасналите деца няма да им бъде много приятно да виждат своите фотографии или видео в Интернет, поради това родителите е по-добре да се въздържат от такива действия.

Днес ние много често можем да наблюдаваме как родителите с голямо удоволствие споделят фотографии на своите дъщери и синове в интернет. По-рано младите майки звъняха на своите приятелки и разказвали например, как малкото им дете вече се изправяло или е започнало да пълзи.

Днес родителите предпочитат да споделят тази информация в Интернет – това е по-удобно, по-бързо и по-този начин могат да бъдат осведомени всички роднини и приятели за настъпилите промени в живота на детето.

В тази връзки, учени от Мичиганския университет, сериозно загрижени за този проблем и провели необходимите изследвания. Те смятат, че с подобни действия майките и бащите нанасят повече вреда на своите рожби, отколкото ползи.

В научното издание „Science World Report“ се съобщава за това, че с публикуването на снимки и видео клипове на малки деца и бебета в социалните мрежи техните родители способстват за нанасянето на емоционална вреда на своите наследници.

Според изследователите, негативното влияние на глобалната мрежа върху децата лесно може да бъде обяснено. Това да се дължи на факта, че когато детето порасне, то рано или късно ще си създаде профили в популярните социални мрежи.

Освен това някои по-загрижени родители сами правят на рожбите си профили в Интернет, което се явява пряко нарушение на безопасността и конфиденциалността, според учените.

Американските учени са на мнение, че публикацията на информация и публикуването на фотографии на деца от техните родители, представлява пряко ограничение на свободата на първите.

Изследователите отбелязват, че децата не са в състояние да изразят недоволството си от факта, че родителите им споделят техни снимки, когато са с памперси или когато пълзят.

Такава откритост невинаги е толкова приятна. Недоволството на детето ще се прояви, когато до стане по-голямо и започне да осъзнава и неговите приятели могат да открият тези негови детски снимки.

Учените от Мичиганския университет провели проучване, по време на което се установило, че не по-малко от 70% от родителите са ползвали социалните мрежи, за да търсят съвети от други родители.

Търсената информация се отнасяла за малки деца, тоест до 4-годишна възраст. А също така и самите участници в допитването също помагали на други родители със съвети.

Но съвсем невинаги обменът на информация по Интернет що се отнася до много малки деца може да се оценява като положителен.

По-големите деца биха се чувствали по-скоро неловко, когато видят своя снимка или видео клип публично достъпен в глобалната мрежа. Поради учените предлагат родителите първо да се допитват до личното мнение на децата си, тоест те трябва първо да пораснат.

А най-добре младите майки и бащи да обменят информация за успехите на своите деца, когато се срещат с приятели в реалния живот.

В последно време е изключително популярно дори и да се публикуват видео клипове с раждането на деца, дори някои от родителите се гордеят с това. Но поне за сега не е ясно как би реагирало това дете, което е снимано при раждането и клипът е общодостъпен в глобалната мрежа.

Съществува вероятност това дете да се превърне в обект за подигравки от страна на връстниците си в училище.