Меката и чувствителна кожа на новородените бебета е изключително податлива към кожни заболявания.

Обривите предизвикват безпокойството на много родители.

Голяма част от обривите се появяват временно, но има няколко разновидности, при появата на които задължително трябва да се обърнете към лекар.

Подсичане

Този вид обрив най-често се появява при използване на памперси. Ако памперсът не бъде сменен навреме, е много вероятно кожата да се възпали и раздразни.

Този обрив може да бъде лесно премахнат, благодарение на предпазващи кремове, съдържащи цинк, които се използват при смяната на пелените.

По този начин се предотвратява действието на амоняка от урината и бебето е предпазено от появата на този обрив. Противогъбичния крем се предписва от дерматолог.

Прилага се в кратък период от време, докато зачервяването изчезне. При смяна на пелените трябва да внимавате с употребата на мокри кърпички и да избягвате тези, които съдържат алкохол. Използвайте обикновена памучна кърпа, напоена с хладка вода.

Бебешко акне

Появата на пъпчици и акне е нормална при новородените. Причина за появата им са хормоните на майката, който са филтрирани през плацентата в кръвта на бебето. При бебетата се появяват под формата на розови петна по лицето.

Повечето родители ги индетифицират като пъпки. Те не са опасни и не се нуждаят от лечение, изчезват след около месец.

Токсичен еритем

Въпреки, че звучи страшно, това възпаление не изисква дългосрочно лечение. Обикновено се появяват червени петна, с малки бели връхчета, като разпространението им често засяга цялото тяло.

При появата на токсичния еритем наблюдавайте дали бебето има температура, дали е активно, дали се храни и дали мокри пелените както обикновено. Ако няма промяна, няма нужда да се тревожите.

Ако бебето спре да се храни или не спира да плаче, задължително се консултирайте със специалист.

Рождените белези

Рождените белези често се появяват при новородените. Появата им предизвиква безпокойство при родителите, дължащо се на червените образувания върху кожата на бебето. Повечето родилни белези избледняват след няколко месеца или година.

Повечето петна са винено-червени и често се появяват по лицето на бебето.В случай, че времето не помогне белегът да избледнее, в зряла възраст може да се проведе лечение с лазер.

Екзема

Този вид обрив се среща най-често, когато бебето навърши 2-3 месеца. Появява се зачервяване, сърбеж по бузите или в областта на гръдния кош. Голяма част от новородените, които получават този обрив, имат суха кожа.

Не е изключена вероятността някой от родителите също да има екзема. Друга форма е атопичния дерматит. При много малко от новородените се появява този тип обрив, но се поддава лесно на лечение, а голяма част от децата бързо го израстват.

За да се установи контрол и да се предотврати по-тежко възпаление, се консултирайте се с дерматолог, който ще ви препоръча подходящи противовъзпалителни кремове. Използвайте сапун и овлажнител с неутрално pH.

Монголоидни петна

Този тип обрив е най-разпространен при индийските бебета. Появяват се синьо-сиви петна по задните части и долната част на гърба. Тези петна често достигат големи размери.

Те не се отразяват на здравето на детето, но създават неудобство поради вида си. С възрастта избледняват или стават по-малки, но никога не изчезват напълно.

Милиа

При появата на този вид кожен проблем по бебешката кожа се появяват дребни бели петънца. Причина за появата им е формирането на мастните жлези. Тези петънца не са опасни и обикновено изчезват след време.