Често младите родители слушат съвети от по-старото поколение – ако детето не се храни добре, трябва храната да се подсоли, това ще облекчи процеса на хранене.

Храната ще стане по-вкусна.

Истина ли е това?

Захранването като първо допълнително хранене за деца след майчиното мляко, изобщо не съдържа сол.

То се усеща на вкус като безсолно от възрастните.

Тогава има ли смисъл да слагаме сол в детската храна?

Кога трябва да започнем да солим и от колко сол има нужда детето?

Деца до година – трябва ли да се соли храната?

Най-важното, което трябва да се знае за вкуса на солта, малките деца не я усещат.

Техните вкусови рецептори, папилите на повърхността на езика, още не са развити.

И разлика между безсолна и осолена храна те не усещат.

Именно затова е напълно безсмислено да се соли храната на малки деца с цел подсилване на апетита.

И със захарта е на практика същата ситуация.

Добавянето на сол в храната на малки деца за вкус не е полезно, а напротив – вреди.

Постепенно, на около годинка, децата започват да откриват за себе си богатството от вкусове.

И възниква въпроса – колкото по-рано започва да се осолява храната, толкова по-бързо се отварят вкусовите рецептори в отговор на стимула, и от толкова повече стимул ще имат нужда.

А това означава – детето ще започне да отказва безсолна храна и задължително ще иска да му я осолявате.

Специалистите предупреждават – ранното въвеждане на сол в менюто за малки деца води до нейната неумерена употреба и заболявания на вътрешните органи.

Но помним, че натрият и хлорът са необходими на всички независимо от възрастта.

Така че да солим или да не го правим?

Децата на кърма или на изкуствено хранене получават необходимите микроелементи от майчиното мляко или от адаптираното. И разбира се, за добавяне на сол и дума не може да става.

Още повече, че лекарите настояват, без необходимост на детето не трябва да се дават диетични и лечебни смеси.

Често те съдържат натрий и хлор в повишени концентрации, което е необходимо при заболявания, но не е подходящо за здрави деца.

Децата до година имат нужда от 20 мг сол на ден.

Готовите каши, зеленчукови, месни, рибни и смесени пюрета за деца не трябва да се солят.

Ако пък храната за детето се готви у дома, то количеството сол трябва да бъде минимално.

На вкус за родителите храната трябва да бъде напълно безсолна.

Деца от 1 до 3 години

Мъник от 1 до 3 години има нужда от повече сол – от 0.5 до 1 грам на всеки 10 килограма тегло.

Това количество се помесва във връхчето на чаена лъжичка.

И това е цялата сол, която трябва да присъства в дневното меню на детето.

Но при изчисляване на общия обем сол по-добре да се съобразяваме с долната граница.

И това е свързано с 2 фактора.

Първо, всички натурални храни съдържат натрий – плодове, зеленчуци, меса.

Второ, колкото повече растат децата, толкова повече тяхното хранене се доближава до това на възрастните.

Децата започват да ядат и храни, които не са препоръчителни за тяхната възраст.

Всички полуфабрикати и промишлено обработени храни са с прекомерно голямо количество сол, което рязко превишава количеството натрий и хлор.