Костюмът – това не е само вашият външен вид. Той оказва влияние и на това как гледате на света.

Ако редовно носите костюм, то вашите житейски възгледи ще се променят. Това показват резултатите от ново изследване, проведено в САЩ. Получава се така, че Барни Стинсън от американския ситком „Как се запознах с майка ви“ е бил прав, говорейки за силата, която дава една обикновена дреха.

Учени от Калифорнийския щатски университет първоначално провели допитване, в което взели участие няколко стотин мъже за тяхното отношение към формалната дрехи. А след това изследователите започнали да разпитват участващите в допитването как си представят те заобикалящия ги свят.

Установило се, че любителите на костюми като цяло са много по-уверени в себе си и предпочитат да виждат цялостната картина, а не да зациклят върху детайлите.

Говорейки на езика на психологията тяхното съзнание работи в голяма степен към външния свят и не се закопава във вътрешния.

„Когато носим костюм или друга формална дреха, това ни заставя да се чувстваме по-силни и непоколебими. Навикът да изглеждаме строго изменя начинът, по който ние възприемаме околния свят“ – казва водещият автор на изследването, психологът Абрам Рутчик.

Но това далеч не е всичко. Изследователите провели серия от експерименти, по време на които студенти били подложени на тестове за оценка на състоянието на познавателните им способности.

Оказало се, че с тези когнитивни тестове се справяли по-добре тези, които са дошли на тях със строг костюм.

Психолозите също така установили, че любителите на „класиката“ в облеклото имат по-широк мироглед, по-бързо съобразяват и са склонни по-лесно да се ориентират в общата картина на случващото се.

Казано образно, те са с „по-широко“ съзнание.

На следващия ден от експеримента учените помолили студените, ходещи на лекции с тениски и блузи, следващият път да отидат на тестовете, облечени в костюми. В резултат на това резултатите от теста за оценка на когнитивните способности били по-добри.

С други думи предимство получават дори тези, които в обичайния си ежедневен живот, не носят костюми.

Нашият съвет следващият път, когато отивате на изпити и важни срещи да го правите в костюм.

„Без значение е дали ще носите официални дрехи всеки ден в офиса или ще се обличате официално само за сватбата си. В костюма ще се чувствате по-съсредоточени и концентрирани! Това е факт!“, - констатира Майкъл Слепян от Колумбийското бизнес училище.

Как това работи?

Изследователите предполагат, че всичко това се дължи на нашите подсъзнателни разбирания. Когато ние чувстваме, че изглеждаме добре, то ние ставаме по-деятелни по-активни, „важни“ и съсредоточени.

Появява се безсъзнателното усещане, че всичко е под контрол. А когато придобием това усещане, нарастват и нашите възможности за абстрактно мислене.
„Носенето на официални дрехи ни заставя да се чувстваме по-силни и по-властни. Костюмът ви дава усещане за по-голяма социална дистанция от други хора.

Властта и умението да се мисли в абстрактни категории винаги вървят ръка за ръка. С примери за това е пълно в литературата“ – посочва психологът Рутчик.

Той предполага, че това е свързано с това, че бизнес лидерите традиционно се съсредоточават върху картината на бизнеса в цялост, същевременно техните подчинени – в конкретните детайли.

Тази традиция, че шефът е в костюм, а работниците – с ризи със запретнати ръкави, се е утвърдила с вековете и вече оказва влияние върху нашето подсъзнание.