Затлъстяване

Според проучване, проведено от Университета на щата Колорадо, САЩ, хората, които работят през нощта, изгарят по-малко калории за денонощие, отколкото тези които живеят по обичайния дневен режим.

Изследователите установили, че работата на нощни смени нарушава обмяната на веществата, тъй като човек изразходва по-малко енергия, отколкото ако върши същата работа през деня.

Описаният ефект се оказва най-забележим, когато служителите се опитвали да спят през деня и въпреки фактът, че сънят им не бил толкова дълбок, те изразходили между 12 и 16% по-малко калории, отколкото през нощта.

Заниженият енергоразход учените също свързват с еднообразната диета /включваща предимно „fast food“ и продукти от вендинг машини – автомати за „бързи“ храни, предимно шоколадови и сладки изделия и сандвичи/и недостатъчната физическа активност.

Заболявания на сърдечно-съдовата система

Връзката между повишения риск от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания и нощния труд е известен от десетилетия.

Причината за тази взаимна обусловеност е нарушеният циркаден ритъм на организма, поради който при хората с такъв работен режим развиват хипертония и се наблюдава повишаване на нивата на техния холестерол.

Според данните от провежданите научни изследвания рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания рискът при хората, които работят на нощни смени се увеличава с до 40%.

Диабет и метаболитен синдром

Работата на смени е свързана с риск от развитие на метаболитен синдром – системата на обмяната на веществата на организма също се обуславя от циркадните ритми.

Нейната функция се нарушава при постоянното и продължително непридържане към биологичния часовник на организма.

В резултат на това при хората, работещи на нощни смени, често се наблюдава високо кръвно налягане, повишено ниво на кръвната захар, затлъстяване и нивата на холестерола са извън обичайните. Метаболитният синдром се счита за сериозен фактор за развитие на диабет, инфаркт и инсулт.

Депресия и афективно разстройство

Социалната изолация от близки и приятели на хората, които работят през нощта, естествено се отразява и на тяхното психологическо състояние.

Освен това работата на смени сама по себе си е с отрицателно въздействие върху мозъчната биохимия – нивата на серотонина при хората, които работят през нощта, са по-ниски, от на тези, които работят денем.

Аномалии на репродуктивната система

Нощният труд се отразява отрицателно и на състоянието на женската репродуктивна система.

Проучването, в което са взели участие стюардеси, родили деца, показало, че случаите на спонтанни аборти, при тези от тях, които са продължили да работят по време на бременността са 2 пъти по-чести в сравнение с тези, които са отказвали да поемат полети.

Също така нощният труд се свързва с повишен риск от усложнения и преждевременно раждане, безплодие, ендометриоза, нередовен менструален цикъл и болезнени менструации.

Точният механизъм на развитието на тези заболявания все още не е установен, но учените предполагат, че вероятно те се дължат на негативното въздействие от нарушените циркадни ритми върху ендокринната, имунната и нервната система на жената.

Заболявания на стомашно-чревния тракт

Преди около 50 години учените открили връзка между нощният труд и язвената болест.

Причина за язвата най-често се оказва бактерията Helicobacter pylori и резултатите от проведените научни изследвания показали, че нощните смени увеличават негативното въздействие на инфекциозния организъм върху човешкото здраве.

Точната причина за този феномен не е установена, но в наличието на пряка връзка между нарушените циркадни ритми и язвената болест, учените са убедени.