Неврофизиолози от САЩ и Италия установили, че хормонът на щастието, когато ние общуваме с приятели и с околните, действа на нашия мозък приблизително по същия начин, както и марихуаната.

За никого не е тайна, че общуването с роднини и близки ни дарява чувство за спокойствие, безопасност и ни прави щастливи и доволни от живота.
Учените били заинтригувани по какъв начин хормонът на щастието окситоцин ни заставя да изпитваме чувство за удоволствие.

Необичайният характер от въздействието на окситоцина върху човешкия организъм, учените установили, изучавайки функциите на друго вещество – анандамид, т.нар. хормон на блаженството.

Това вещество се съдържа в много органи на животните и човека и притежава много любопитна способност да имитира всички известни ефекти на марихуаната. А самата дума – ананд, от санскрит се превежда като блаженство.

През 2003-та година експериментално било установено, че ендоканабиноидите играят важна роля при отстраняването на отрицателните емоции и болка, свързани с отминалия опит.

Авторите на статията си припомнят за едно от главните свойства на марихуаната, които се изразяват в повишена общителност и доброжелателност по отношение на околните, когато тя се употребява, както знаем, най-разпространеният начин е чрез пушенето на т.нар. „трева“.

Лекарите проверили, дали анандамидът действа по идентичен начин, наблюдавайки поведението и концентрацията на този хормон в мозъка на мишките, като те били или в компания на свои роднини или били изолирани.

В рамките на своите експерименти учените стимулирали нервни клетки на гризачите, които започнали да образуват хормонът на любовта окситоцин. И в резултат очакването на учените се утвърдило – стимулацията принудила прилежащото ядро да произвежда анандамид.

И така станало известно, че окситоцинът влия на мозъка, карайки го да изгражда социални взаимовръзки с помощта на удоволствието, което на свой ред се предизвиква от анандамида.

И колкото по-приятно и запомнящо се било общуването, толкова по-силна привързаност възниквала между гризачите.

Специалистите смятат, че тяхното откритие помага при лечението на аутизъм и други разстройства, при които са нарушени контактите на човека с другите хора.

Следва да се припомни, че британските изследователи от Оксфордския университет стигнали до заключението, че бягането активизира в човешкия мозък същите зони на удоволствие, както и пушенето на марихуана.

Това се проявява в значително понижаване на нивото на тревожността, а също и намаляване на възприемчивостта към болка.

Също така честата употреба на марихуана се свързва с намаляване на склонността към домашно насилие.

Специалистите от подразделението за обществено здраве към Университета на Бъфало и на Университета на Йеил провели наблюдение върху повече от 600 съпружески двойки в рамките на първите 9 години от техния съвместен живот.

На експертите ги интересувало как са свързани моделите на използване на марихуаната и честотата на домашното насилие. В резултат те достигнали до неочаквани резултати.

Оказало се, че семействата, където съпрузите, без значение заедно или поотделно, пушили марихуана 2-3 пъти в месеца, било установено значително по-малко интимно партньорско насилие от страна на мъжете.

Но да се говори за пълно прекратяване на силовия натиск от страна на представителите на мъжкия пол, е още сравнително рано.

Изследователите Кенет Леонард смята, че използването на марихуана дава възможност на хората да не се разгорещяват прекалено много при конфликтни ситуации, а и като цяло такива се наблюдават доста по-рядко при семействата, в които се пуши трева.