Когато започне обсъждане на храненето на деца в ранна възраст, повечето хора знаят, че най-добре е това да се прави с майчина кърма. Въпреки това много млади майки не са в състояние да кърмят или изпитват силни затруднения, когато го правят.

Когато се намират под натиска на общественото мнение или на собствените си убеждения, те търсят донори на майчина кърма, бидейки убедени, че това е по-добрата от адаптираната млечна смес.

Именно този проблем е посветен на новия доклад, публикуван в BMJ. Авторите на този доклад твърдят, че донорското мляко „от интернет“ може да представлява сериозна опасност за здравето на децата.

Потенциалните преимущества на кърмата за здравето на децата на добре документирани.

По данни на Американската академия по педиатрия, кърменето може да предпази децата от широк спектър от заболявания, сред които диария, инфекции на пикочните пътища, затлъстяване в детска възраст и захарен диабет.

Тези многобройни преимущества са станали основание за провеждане по целия свят на кампании в подкрепа на кърменето. Например, първата седмица на август е наречена Световна седмица на кърменето – ежегодно по целия свят в тези дни се провеждат информационните акции в подкрепа на кърменето на бебето.

Дори и у нас напоследък темата за кърменето стана доста актуална, макар и по друг повод, но все пак това ще бъде нов стимул на младите майки да кърмят децата си по-продължително време.

Но въпреки подобни кампании в световен мащаб, някои жени смятат кърменето за много трудна задача или не са в състояние да го правят. Това може да се дължи на недостатъчна лактация или редица други заболявания.

Главният автор на доклада Sarah Steele от Лондонския университет във Великобритания и нейните колеги, твърдят, че – силният акцент върху кърменето все по-често тласка жените, неспособни хранят децата си със собствената си кърма, да търсят в Интернет алтернативни варианти.

„Тези жени се сблъскват с емоционални и нравоучителни дискусии за кърменето и започват да се опасяват, че ако хранят децата си с адаптирани смеси, могат да изложат здравето на рожбите си на риск или че ще им наложи да търпят критики и осъждане от страна на своите близки“ – отбелязва тя.

„Те също могат да намерят интернет сайтове, в които се опосредява покупката и продажбата на кърма, включително и такива, използващи за реклама на своите услуги известни хора.

При отсъствие на официални предупреждения за рисковете от покупка на майчина кърма в Интернет, на младите майки този вариант може да им се стори здравословен и полезен – по-добър от всички други възможности, като се отчита факта, че те самите не могат да кърмят“ – продължават авторите на доклада.

Следва да се отбележи, че в България преди няколко години имаше публикации по медиите за такива практики и за рисковете от нея. Освен към Столична община има създадена банка за майчина кърма и когато една жена стане неин донор тя е необходимо да отговаря на определи изисквания.

Освен това на майчиното мляко, когато то постъпва в банката, се подлага на микробиологично, физико-химично и биохимично изследване. А също така бива и пастьоризирано. децата си с майчино мляко, без по никакъв начин да се излага на риск здравето на децата.