Възможно е да сте душата на компанията и без вас да не минава нито един купон, а може и да сте срамежлив човек, на който му е трудно да е сред много хора. Или романтик, който е готов почти всеки ден да изненадва половинката си.

Каквито и да сте, основните черти на характера могат да разкажат много за здравето ви.

Как характера показва дали сме в добро здраве

Личност и здраве – как всичко е взаимно свързано

Как личността влияе на здравето и на общото състояние на човек са се замисляли древните лечители Хипократ и Гален. Този въпрос вълнува и съвременните учени. Проведени са няколко по-мащабни изследвания, които помагат да се систематизират данните и да се получат точни резултати как определени черти на личността влияят на живота ни.

  • Едно от мащабните изследвания за влиянието на личността върху здравето е проведено от специалисти от университета на Мичиган. В него вземат участие около 7000 души.
  • Второто мащабно изследване е инициирано от експерти на Американската асоциация по психология в Нова Зеландия. Учените наблюдавали поведението и здравето на деца от 3-годишна възраст до достигането от тях на 38 години. И откритите закономерности систематизирали в статия.
  • Своите заключения представят и учени от Нотингам, намирайки паралели между преобладаващите черти на характера и здравето на хората.
  • Широко известно е, че също изследването на немски учени от 2019 г. с участие на 20 000. Учените изучавали силните и слаби страни на екстроверти и интроверти.
  • Съществуват и други научни източници, засягащи аспекти от личността и връзката между характера, здравето и дълголетието. Всички дават добра основа за размишления.

Как типът характер влияе на здравето

Най-важното, което се установили всички изследователи – чертите на характера, активно проявяващи се в детска възраст, са свързани с ключови показатели на здравето в по-зряла възраст и дори с продължителността на живота.

Екстроверти

Учените не могат с точност да обяснят защо, но при хората, които много общуват и обичат да са душата на компанията, са по-крепка имунна система. Така например, в едно изследване е установено, че хората, които твърдели, че голяма част от времето прекарват в общуване с хора, всъщност по-рядко се простудяват.

Екстровертността също е провокатор на нездравословни навици, показват други изследвания. Екстровертите са склонни към преяждане и прекомерна употреба на алкохол, което на свой ред е свързано със затлъстяване и с някои хронични заболявания. На първо място с диабет и болести на сърцето.

Изследователи от Университета на Нотингам са установили, че агентите, предизвикващи възпалителни процеси в организма, при екстровертите са със 17% по-активни.

Нарциси

Мъжете, които са убедени, че заслужават специално отношение към себе си и могат да използват други хора са постигане на целите си, най-често имали проблеми със сърдечно-съдовата система.

Изследователите предполагат, че това се обяснява с факта, че в техния организъм е необичайно високо нивото на хормона на стреса – кортизол, дори и в тези моменти, когато те не се намират в стресова ситуация.

Оптимисти

Позитивната нагласа, според учените, това е гаранция за добро физическо здраве. Дори и оптимистът да се разболее, се опитва да намери най-доброто в текущата ситуация, по-бързо се преборва с болестта и сравнително бързо оздравява.

Песимисти

Някои изследвания показват, че хората, които се чувстват обидени и нещастни, често не спазват правилен график за прием на лекарства, поради което боледуват по-продължително. Освен това могат да страдат и от безсъние.

Други изследвания обаче показват, че хората, убедени в това, че вечно не им върви, демонстрират по-внимателно отношение към здравето си, и затова боледуват по-дълго.

Мили и приятни

Такива хора обикновено са много доверчиви, често алтруисти, много ценят общуването с другите хора и затова и с удоволствие правят компромиси. Отчасти за да угодят на другите, според учените, тези хора са в по-голяма степен предразположени към проблеми с наднорменото тегло, и свързаните с него заболявания – затлъстяване и диабет.

Любознателни и отворени за новото

Учените описват такива хора като много жизнерадостни, любознателни, готови да направят компромис. Те виждат, че такива хора по-често спортуват, участват в живота на обществото и се занимават с дейност, която развива мозъка – например, решават кръстословици.

Изследване пък показва, че откритостта като черта на характера, тоест отворените за новото, това е тясно свързано с подобряване на здравето.

Повишаването на нивото на откритост само с 1 единица по скалата от 1 до 4 понижавала вероятността от поставянето на диагнозата инсулт с 31%, сърдечни заболявания – с 17% и хипертония – с 29%.

Добросъвестност

Добросъвестността като черта на характера е свързана с крепко здраве и дълъг живот. Учените обясняват това с факта, че такива хора обикновено правилно се хранят, спортуват, рядко пушат и пият алкохол, но с мярка. Всичко това повишава общото им благополучие, а следователно и продължителността на живота.

Невротични

Невротичните хора са обикновено емоционално нестабилни, те са по-предразположени към хронични заболявания и живеят по-малко в сравнение с добросъвестните.

Романтични

Романтизмът – това е черта на характера, която може да удължи живота. Учените установяват, че жените, които редовно прегръщали и целували половинката си, имали нормални показатели на артериалното налягане и пулс.

Срамежливи

Срамежливостта като черта на характера не е от полза за човек. Избягването на общуването с други хора увеличава риска от сърдечен пристъп с 40% в сравнение с общителните хора.

Враждебни и често спорещи

Хората, които се отнасят към всичко враждебно, и често влизат в спорове, правят мечешка услуга на здравето си. Изследване на Университета Дюк показва, че такива хора много пушат и по-рядко спортуват. Освен това при тях е по-висок рискът от наднормено тегло на средна възраст,  проблеми с нивата на холестерола и високо артериално налягане.

Учените са установили, че хората с високо ниво на гняв и агресия са по-склонни към определени типове мигрена. Други заболявания, свързани с тези чувства, включват булемия и диабет тип 2.

Приведените изводи в статията не са чиста истина, но все пак са добър повод за размишления какво можем да променим в поведението, за да сме по-здрави и да увеличим шансовете за дълголетие.