На всички ни се е случвало, и то най-вероятно неведнъж. Сякаш идват изневиделица – клепачите ни започват да притреперват неконтролируемо и разбираме, че получаваме отново тикове на окото.

И никога не ги очакваме – могат да се случат по всяко време на всяко място, без изключения – докато караме, докато се взираме в екрана на компютъра или телевизора си, докато четем или докато просто си стоим и си говорим с някого.

Чувството винаги обаче е неприятно и минава определено време, преди да успеем отново да започнем да мигаме нормално. И никой не може да ни даде чисто, точно и ясно обяснение защо това ни се случва.

Въпреки това, много проучвания и изследвания, свързани с този така широко разпространен проблем са направени и се наблюдават някои сходства в резултатите. И в крайна сметка, се оказва, че лекарите и учените имат няколко теории какво стои зад тиковете на окото.

1. Кофеинът

Според д-р Уейн Корнблат, прекалено големият прием на кофеин е едно от нещата, които са способни да предизвикат тикове на окото. Кофеинът си е спечелил славата на стимулант неслучайно – когато бива погълнат, той кара тялото ни да отделя норадреналин и серотонин.

Тези невротрансмитери повишават реактивността на мускулите и нервите, което обяснява донякъде мускулните спазми на окото.

2. Стресът

Стресът също оказва своето влияние, тъй като при стрес се отделя така наречения епинефрин, молекула, която се свързва с подобни реакции.

3. Липсата на сън

Липсата на качествен и достатъчен сън също попада сред причините за тикове на окото, но учените все още не са установили съвсем точно каква е връзката.

4. Блефарит

Блефарит е болест, която засяга очите, но за него е характерно, че тиковете се получават не само при едното, но и при двете очи. Въпреки това се наблюдава понякога и само при едното окото.

То е заболяване, което засяга точно движението на мускулите около очите, но никой не знае каква точно е причината за развитието му и защо някои хора го развиват, а други – не. То е основано на възпаление на клепачите и е два вида – прост и язвен. Обикновено бива хронично.

Ако се съмнявате, че има възможност да сте засегнати от него, непременно се обърнете към специалист, който ще ви насочи към най-подходящото лечение за вас!

5. Други

Клиника „Майо“ е една от тези, които се е занимавала обстойно с тиковете на око и е провела много проучвания, за да установи възможните причини.

Освен горно-изброените, други неща, които могат да предизвикат развитието на тези състояния на окото са: приемът на алкохол, прекалено много светлина при по-чувствителните очи, приемът на наркотични вещества, вятърът, пушенето, раздразнение на крайчетата на окото или като цяло, на самото око, така наречения „синдром на сухото око“ и др.

Тиковете на очите могат да бъдат страничен ефект от приемът и на определени медикаменти, особено такива, свързани с лечение на епилепсия например. Също така, тиковете на очите, макар и в доста редки случаи са едни от най-ранните симптоми за развиване на хронични заболявания, засягащи движението на мускулите, особено ако се наблюдават и други подобни лицеви проблеми и / или спазми.

Ако претърпявате тикове на окото често, непременно се свържете със специалист, който ще ви помогне и ще установи причината за проблема ви!