Преди няколко дни британски медии сензационно обявиха каква е причината една значителна част от заклетите почитатели на тютюневите изделия да бъдат с абсолютно здрави бели дробове и като цяло дихателна система.

Повод за тези действително сензационни публикации бяха обявените данни от изследване, проведено от учени от Лондонския университет, при което били използвана информация от медицинските досиета на повече от 50 хиляди души.

След като направили детайлен анализ на данни от медицински досиета, те достигнали до заключението, че при една голяма част от хората пушачи, които обхващало изследването, се развивали мутации на фрагменти от ДНК, които оказвали защитно въздействие върху дихателната система и по този начин неблагоприятното влияние на тютюнопушенето върху белодробната тъкан се компенсирало напълно.

Освен данните от медицинските досиета, била използвана и информация за гените на 50-те хиляди души, които изследването обхващало, сред тях имало както пушачи, така непушачи, такива страдащи от сериозни белодробни заболявания и напълно здрави.

Проучвайки и сравнявайки данните на болните и здравите учените в крайна сметка успели да открият, че определени участъци от ДНК-кода всъщност са отговорни за същественото намаляване и дори пълното елиминиране на шансовете за възникване на доста разпространената през последните години хронична обструктивна белодробна болест.

Лекарите в по-голямата част от случаите сочат като причина за нарастване на заболеваемостта от нея – тютюнопушенето.

Благоприятните и не толкова гени

Като заключение учените посочват, че хората с „добрите“ гени, макар и заклети пушачи, са в много по-малка степен изложени на риск от развитие на посоченото по-горе заболяване, в сравнение с тези, които са носители на „лоши“ гени.

Професор Мартин Тобин, един от авторите на проведеното изследване, обяснява пред британските медии, че упоменатите гени въздействат върху растежа и регенерацията на тъканите на белите дробове.

Но той подчертава, че това не е вълшебна пръчица и белите дробове на пушачите с добрите гени все пак биха били по-здрави, ако те не бяха пушили толкова години.

И затова според него най-добрата профилактична мярка не само срещу ХОББ, но и срещу рак на белите дробове, си остава преустановяването употребата на тютюневи изделия.

Получените резултати ще бъдат представени официално на конгреса на Европейската асоциация по заболявания на дихателната система, след като вече бяха публикувани в авторитетното издание Lancet Respiratory Medicine.

Като заключение авторите отбелязват, че ще се работи в посока в бъдеще да се създадат лекарства, които да се превърнат в основа на генна терапия, която да замества „лошите“ гени в белодробната тъкан и тяхното място да се заема от добрите и по този начин да бъдат не само лекувани, но и профилактирани заболявания на белите дробове.

Най-известният пример за липсата на връзка между тютюнопушенето и заболяванията на белите дробове е може би най-старият човек, който е живял на планетата, чиято възраст е доказано официално – французойка, родена през 1875 и починала през 1997 година, която пушела по 117-тата година.

Това изобщо не се вписва в съществуващите доказателства в медицината, които сочат тютюнопушенето едва ли не като смъртен грях с въвеждането на забрани за пушачите почти навсякъде.

Медицинската наука не е развита до такава степен, че да е възможно да даде гаранции, че от тютюнопушенето ще се развият точно определени болести, все още се работи с предположения и теории, дори и по този толкова наболял въпрос.