В тийнейджърска възраст хората често не се замислят за правилно хранене, диети или изнурителни тренировки за създаване на идеална фигура. Младото тяло обикновено е прекрасно по природа, тъй като тийнейджърите са с бърз метаболизъм, те поддържат стройност без усилия. Но към 30 години в организма протичат нарушения, често хората започват да водят пасивен начин на живот – всичко това влияе на техния прекрасен външен вид. За да се поддържа тялото в тонус не е задължително цялото свободно време да се прекарва в залата и да се лишаваме от всяка вкусна, но вредна храна. Има по-щадящи методи да се грижим за себе си, най-важното е да го правим с грижа за здравето.

Култ към тялото в съвременното общество

Във века на информационния прогрес интернет е изпълнен със статии как да приведем тялото си в идеално състояние. Наднорменото тегло усложнява живота на човек. Възможно е да се появят комплекси и здравословни проблеми: задух, високо кръвно, диабет. Затова стремежът към красиви форми е сам по себе си похвален. Но важна роля играе това какъв методът да се избере.

Това може да бъде бързо отслабване с диети, таблетки и интензивни тренировки. Така наистина могат да свалени наднормените килограми, но обикновено те се трупат отново след връщане към обичайния начин на живот и хранене. Освен това така може да се навреди на здравето.

Понякога желанието за отслабване прераства в сериозно психологическо заболяване – булимия или анорексия. Това може да се случи, поради натрапване на идеалите за красота от страниците на модните списания, екраните на телевизора и известни личности в социалните мрежи. Сляпото подражание без отчитане особеностите на структурата на тялото и на здравословното състояние може да доведе до неблагоприятни последствия. Освен това снимките и иконите на стила често са обработени на редактор на изображения и не отговарят на действителността.

При наличие на проблеми с фигурата трябва да се придържаме към принципа на постепенни изменения. Изгарянето на мастните отлагания и трупането на мускулна маса може да е благодарение на спазване на хранителен режим, редовни спортни занятия и отказ от вредни навици.

Осъзнатата потребност от изменения на собственото тяло трябва да се разбира като необходимост от собственото благополучие и комфорт. Модата минава, а времето, прекарано в изнуряване на себе си и вътрешните преживявания заради собствено несъвършенство не може да се върне.

Как другите хора влияят на отношението на себе си към собственото тяло?

Често на самооценката на човек влияе неговото обкръжение. Отношения с роднини, приятели и друг човек могат да вдъхновяват, радват, да носят преживявания и разочарование.

Понякога заради проблеми в общуването можем да престанем да се грижим за себе си. Хората започват да изяждат стреса, прекарват много време в леглото, движат се малко и се разхождат.

Натрупаните килограми често вървят ръка за ръка с депресията, кризи в отношенията или проблеми в работата.

Как да се поддържаме във форма?

Правилните навици се формират сами. Ако човек от детството няма култура на възпитание, то трудно ще изгради свой живот. Може да се започне с малки стъпки – да се старае да не преяжда, да пие повече течности, да използва натурална козметика, да диша чист въздух и да прави физзарядка. Ако е необходимо значително да свали килограми и трябва да се обърне към специалист. Те помагат за разработване на план за тренировки и хранителен режим.