През последните години свикнахме с мисълта, че най-страшното, от което можем да се опасяваме, това е коронавирусът.

А сега когато този вирус сякаш отслаби хватката си, малко се отпуснахме, забравяйки, че другите остри вирусни инфекции, и по-точно грипът не спят и могат да представляват не по-малка опасност за здравето.

Как да предпазим децата, а и себе си от вирусните инфекции

Как да ги лекуваме правилно, ако все пак са се разболели, и да укрепим имунитета за година напред?

През тази година острите вирусни инфекции протичат изключително агресивно, особено при деца. Ограничителните мерки, социалната изолация, носенето на маски доведе до отслабване на имунитета, избавяйки го от необходимост да се бори с инфекции. Без редовни тренировки се оказва, че не е във форма. За сметка на това обичайните за нас заболявания, сред които грип А (свински грип) и други остри вирусни инфекции, стават сякаш по-яростни.

Как да предпазим себе си и децата от агресивните вируси

Препоръките за малки и големи са обичайните:

По-малко на обществени места и повече време на открито

Опасявайки се от вирусите, не е необходимо да се затваряме у дома и да се лишаваме от всички ползи на прекарването на време на открито.

Цялото семейство можете да организирате пътуване извън града, облечете се топло и направете разходка из гората. Това ще спомогне за укрепване на имунитета, когато не се намираме в наситена с вируси среда.

По-често правете мокро почистване

Така се унищожават вирусите, които внасяме у дома, и не им позволява да се размножават. Благодарение на тази профилактика домът, където прекарваме повече време през зимата, остава наистина безопасно пространство.

По-често миене на ръцете, и най-вече, когато се прибирате отвън

Тези съвети са актуални още от времето на пандемията, и за справянето с другите вируси също са ефективни.

Какво не помага за предпазване от вируси

Всички гореизброени мерки за повечето от нас изглеждат недостатъчни, и затова всеки от нас най-често ги допълва със собствени надеждни методи, които помагат да не се стигне до разболяване.

Как експертите коментират най-разпространените мерки за предпазване от вируси

Мазане на носа с различни средства

Най-добрата защита от остри вирусни инфекции е ежедневната обработка на носа със средства, повишаващи интерферона – цикатридина под формата на мехлем и други средства.

Всъщност това не е излишна мярка, тъй като това мазило затруднява проникването и размножаването на вирусите, но това не е панацея.

Подобни препарати действат много краткотрайно, и освен това изсушават лигавицата, а когато е суха губи защитните си свойства.

Промиване на носа с вода при прибиране у дома

Промиването на носа с вода, особено при деца, понякога е повече вредно, отколкото полезно. Разбира се, повечето хора си мислят, че вирусите наистина могат да се отмият с вода, но това невинаги се получава. Освен децата понякога децата трудно понасят такава процедура.

Освен това при набъбнал и запушен нос, неправилното провеждане на процедурата може да е опасно.

С маска на училище или детска градина

Когато изпращаме детето на училище или детска градина, си мислим, че ако дадем няколко маски, които да сменя на всеки час, тогава няма да се разболее.

Носенето на медицинска маска на обществени места, не е най-добрият начин за защита от вируси за малки деца. Причината е в това, че през маска на детето му е трудно да диша.

За децата до 3 години продължителното носене на маска съвсем не е препоръчително, възможно е те да осъзнаят, че са получили хипоксия.

Какво да правим, ако детето все пак се разболее

Рискът от разболяване от остри вирусни инфекции през тази година, остава висок, дори и да бъдат всички мерки за безопасност. Затова родителите трябва да са внимателни Лечението трябва да започне още от първите минути на заболяването. Това ще повиши шансовете за скорошно справяне с инфекцията.

Затова не трябва да се разчита на самолечение, задължително е необходимо да се отиде на преглед при лекар. Това е важно, за да не се изпуснат усложнения, ако те все пак възникнат у детето.

На първо време, е необходим редовен прием на течности и дробно хранене. Средства за понижаване на температурата се дават, ако се повиши над 38,5 градуса.

Разбира се, в началния етап на болестта, когато детето държи висока температура и имунитетът активно се бори с вируса, следва да остане у дома.

Когато обаче започне да се оправя, температурата падне под 37,5 градуса, слабостта отмине, то тогава разходките на чист въздух трябва да се възобновят.

Това не само може да се прави, но е и необходимо. Въздухът ще спомогне за окончателно преборване на вируса, а имунната защита на детето ще стане само по-крепка.

Дългото боледуване е вредно

На въпросът, когато да се прекратява болничния и детето да се връща на училище или на градина – веднага след подобряване на състоянието или след като напълно отшумят симптомите, отговорът е неочакван.

Най-добрият момент за връщане в детския колектив е именно в периода, когато детето се чувства добре, но изпитва остатъчни симптоми на заболяването.

Вирусът след 3-5 дни вече не е активен, детето не е изобщо заразно за околните. Но е важно, за да може имунната система да е в пика на своите възможности и да се приспособява към естествените условия. Това е единственият начин за формиране на активна имунна защита при детето, за да може впоследствие да боледува по-малко.