През лятото такива симптоми като гадене и повръщане могат да възникнат по различни причини.

Но всички те изискват незабавна реакция. Защо в горещо време е възможно да започне да ни се повръща, колко е опасно това и какво да правим?

Защо при горещо време се появява гадене?

Честа причина за гадене в жегата е прекомерната загуба на течности чрез потта, поради много високите температури. В резултат е възможно да се развие и обезводняване на организма, дисбаланс на елетролитите. Последствие от дисбаланса на солите са и симптомите от гадене и повръщане.

Но тези проявления могат да възникнат не само от горещината. Това могат да бъдат първите симптоми на слънчев или топлинен удар или чревна инфекция.
Горещото време води до обезводняване, а то на свой ред до сгъстяване на кръвта и покачване на показателите на хемоглобина и на еритроцитите.

Как да узнаете причината за гаденето в жегата?

Преди да вземете мерки е необходимо да разберете защо при горещо време ви се повръща. Ако се изпотявате много и приемате малко течности, то гаденето е предизвиквано от непосредствено горещото време.

Но ако човек се е намирал дълго време на слънце, то е възможно да получи слънчев или топлинен удар –да загуби съзнание.

Още една разпространена причина за гадене в жегата – хранително отравяне или чревна инфекция. Но при такива случаи симптомите гадене и повръщане се съпровождат с чревно разстройство, болки в корема, вдигане на температура.

Гадене в жегата – какво да предприемем?

Ако гаденето се е появило от жегата, то е необходимо спешно да се справите с обезводняването на организма и да възстановите баланса на електролитите. За тази цел пийте много течности.

Подходящи са компотите, чайовете, минералната вода, айранът. В случай на повръщане са препоръчват специални разтвори за попълване на запасите от минерални вещества в организма.

При горещо време е важно човек да се придържа към някои правила, за да избегне появата на гадене – в хранителния му режим следва да присъстват различни видове каши, зеленчуци, плодове, постни меса, варена риба.

Най-добре е храненията да са чести и на малки порции по 5-6 пъти дневно. За да се избегне появата на гадене и повръщане се старайте по възможност да прекарвате по-малко време навън, на слънце, слагайте шапка и по-често пийте вода.

Ако внезапно започне да ви се гади и след това и повърнете и сте слънце – това са първите симптоми на топлинен удар. Задължително извикайте спешна помощ и създайте условия на организма ви да се охлади.

Ако забележите тези симптоми при ваш близък, то веднага му помогнете да отиде на по-хладно място, на главата му сложете хладен компрес или влажна кърпа и му дайте да пие вода или някакви други течности, които вече бяха посочени по-горе.

В случай че гаденето и повръщането при горещо време са предизвиквани от хранително отравяне или чревна инфекция – е необходимо да се направи промивка на стомаха, например със сода бикарбонат, да се приеме ентеросорбент като активен въглен и да потърсите лекарска помощ.

За да избегнете появата на гаденето при горещо време, се опитайте да не излизате навън от 11 до 17 часа, ако не се налага. Когато температурите са много високи, е най-добре да сведете физическите натоварвания до минимум и да ги отложите за времето, когато горещината отмине.