Защо противозачатъчните увеличават размера на бюста
За жената

2 основни хормона, присъстващи в повечето видове противозачатъчни таблетки, са:

  • Естроген – женски полов хормон;
  • Прогестин – синтетична версия на прогестерона, която е още един женски полов хормон;

Организмът образува както естроген, така и прогестерон. По време на менструален цикъл нивата се колебаят, което може да предизвика изменения в тъканите на гърдите.

Следва да се отбележи, че именно естрогенът е отговорен за развитието на млечните жлези по време на пубертет.

Когато жената започва да приема противозачатъчни, нивата на тези хормони се повишават, и това може да доведе до увеличаване на размера на гърдите.

Въпреки това размерът на гърдите може да се върне в норма след няколко менструални цикъла и след като жената престане да приема таблетки.

Могат ли противозачатъчните да влияят на размера на гърдите и как?

Комбинирани орални противозачатъчни – КОК, могат да увеличат размера на женските гърди. Нивата на естроген и прогестерон се променят по време на менструален цикъл, което често води до изменения в тъканите на млечните жлези.

В резултат, гърдите на жените могат да станат чувствителни или болезнени.

Много противозачатъчни съдържат хормони като естроген и прогестин, който е синтетична форма на прогестерона. Началото на приема на таблетки може да стимулира растежа на гърдите.

Нивата на естрогена и прогестерона се променят по време на менструалния цикъл, което често води до изменения в тъканите на млечните жлези. В резултат, гърдите на жената могат да станат чувствителни или болезнени.

Много противозачатъчни таблетки съдържат хормони като естроген и прогестин, който е синтетична форма на прогестерона. Началото на приема на таблетки може да стимулира растежа на гърдите, но увеличаването на размера често е незначително.

Няколко месеца след приема на таблетки гърдите обикновено се връщат към обичайния си размер. Но обикновено това се случва, след като жената напълно прекрати приема на противозачатъчни.

Съществува още една връзка между противозачатъчни и увеличение на гърдите. Когато жената започне да приема противозачатъчни, изменението на нивата на хормоните може да накара организма да задържа вода, което води до подуване на гърдите.

Когато задържането на течността, или едемът, е причина за увеличаване на гърдите, жената може да забележи, че размерът се връща към нормата.

Напълнява ли от пиене на противозачатъчни?

Увеличаването на теглото е страничен ефект на много комбинирани противозачатъчни. Както е възможно увеличаване на размера на гърдите, всяка свързано с таблетки увеличаване на теглото обикновено е незначително.

През 2014 г. изследователи публикували обзор на 49 изследвания. Опитали се да намерят причинна връзка между увеличаване на теглото и вида противозачатъчни, които съдържали както естрогена, така и прогестина.

Изследователите установили, че тези таблетки не оказват съществено влияние на теглото.

Ако жената започне да приема противозачатъчни и изпитва незначително увеличаване на теглото, най-вероятно това е свързано с факта, че хормоналните изменения карат организма да задържа течности.

Други странични ефекти на противозачатъчните

Като цяло, противозачатъчните се смятат за безопасни. Въпреки това жените трябва да са наясно с някои възможни странични ефекти:

  • Промени в настроението;
  • Изменения на менструацията или увеличаване на кръвотечението;
  • Чувствителност на гърдите;
  • Гадене;
  • Главоболие;

Повишението на нивата на хормони, особено на естрогени, също може да предизвика по-сериозни странични ефекти. Противозачатъчните, които съдържат само прогестин, имат по-малко странични ефекти.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.49 144

Malchugani.com banner

Следваща публикация

Редактор