Експерти от Министерството на здравеопазването на САЩ преди няколко дни разпространиха съобщение, в което предупреждават своите съграждани за опасностите, свързани с работата при ръчното почистване на снега.

Може би на повечето от нас какво може да бъде толкова опасно в такава обикновена дейност, каквато е ръчното почистване на снега през зимата.

Разчиствайки снега с обикновена лопата хората смятат, че те не само правят нещо полезно, но и осигуряват на организма си полезна физическа активност, която при повечето хора се ограничава през студените зимни дни.

Но американските медицински специалсти предупреждават, че разчистването на снега на ръка може да представлява истинска смъртна опасност.
Всъщност експертите на министерството на здравеопазването изобщо не преувеличават.

Статистиката на трагичните случаи в няколко окръга на американския щат Илинойс, в които преди около седмица падна обилен снеговалеж, потвърждава, че разчистването на снега пред дома ръчно с обикновена лопата може да завърши със съвсем неочаквана смърт.

За 2 дни /именно през този период в този щат беше връхлетян от снежна буря/ в 2 окръга били регистрирани 13 случая на смърт от инфаркт на миокарда, които настъпили в този момент, когато хората с помощта на обикновена лопата почиствали снега и проправяли пътека в дворовете на своите домове.

За обилния мокър сняг кардиолозите дори подбрали специално название – „инфарктен сняг“.

Сред 13-те жертви на почистването на снега имало само 1 жена, всички останали били мъже. 9 от тях били на възраст по-ниска от 70 години, 3-ма все още не били навършили 60 години, а 1 така и не успял да отпразнува 50-годишния си юбилей.

Медицинските специалисти посочват 3 основни причини за инфаркт на миокарда. На първо място такава физическа активност за повечето хора се явява необичайна, което води до рязко натоварване на сърцето.

На второ място при ниска температура на въздуха протича рефлекторно свиване на кръвоносните съдове, което причинява влошаване на кръвоснабдяването на сърдечния мускул.

Третата причина се състои в това, че почистването на снега се предприема в сутрешните часове, а това освен, че е частта от деня, в която температурата на въздуха е най-ниска, е и времето, в което рискът от развитие на инфаркт е най-висок.

Поради това лекарите призовават да пазим силите си и да не натоварваме организма си, а също и да вземаме всички необходими мерки за предпазване от студа.

Следва да се отбележи, че съобщението на Министерството на здравеопазването на САЩ може да бъде определено като не съвсем точно по отношение на посочването на причините за настъпването на внезапна смърт.

И преди в медиите е съобщавано за случаи на внезапна смърт при почистване на сняг и то дори на млади мъже на 20-30 години.

Според кардиолозите внезапното настъпване на смърт в такива случаи не е възможно да се дължи на обикновено претоварване на сърдечния мускул и свиване на кръвоносните съдове и не трябва да се определя като нещо абсолютно нормално.

Това според специалистите в областта на сърдечните заболявания настъпването на внезапна смърт при чистене на сняг е в резултат на вече възникнало и до известна степен напреднало заболяване на органите на кръвообращението, най-често като причина за такава внезапна смърт се сочи исхемичната болест на сърцето, за която е нарушено до известна кръвоснабдяването на сърдечния мускул.

В голяма част от България също през последните дни падна обилен сняг, затова препоръките на Министерството на здравеопазването са напълно валидни и за българските условия.