Животът на жените, които имат деца се оказва по-продължителен от на бездетните. За това свидетелстват резултатите от изследването на британските учени от Лондонския кралски колеж.

Британските изследователи твърдят, че майките с 20% по-рядко от бездетните жени, умират по-рано от средното за страната.

Разбира се, на майките много често им се налага да прекарват безсънни нощи, да изпитват постоянна тревога и страхове за своето дете, а също и се сблъскват с допълнителни материални трудности.

По-голямата част от младите майки изпитват толкова силен стрес след раждането на дете, че просто не могат да повярват, че майчинството притежава действителна живителна сила и носи изключително голяма полза за здравето.

И освен това изследователите стигнали до заключението, че наличието на деца способства за увеличаване на продължителността на живота на жените.

В рамките на същото проучване било и установено, че кърменето на детето също положително се отразява на продължителността на живота на майките.

Немалко влияние върху този показател оказва и приемът на противозачатъчни препарати.

До тези заключения британските учени стигнали, основавайки се на резултатите от проведеното наблюдение върху няколко стотици хиляди представителки на силния пол от европейските държави.

Изследователите предполагат, че хормоналните изменения, които протичат в организма на всяка жена, която става майка, значително укрепват сърцето, а също и понижават риска от развитие на злокачествени новообразувания.

Ако трябва да бъдем по-точни в изследването взели участие 322 972 жени, които били наблюдавани в продължение на 13 години. През това време 14 383 от тях починали.

Според авторите на изследването около 6 хиляди участнички починали, поради онкологични заболявания, а 2400 от различни сърдечни заболявания.

Забележителен бил фактът, че жените, които имали деца, умирали поради различни причини с 20% по-рядко от бездетните.

Най-положително влияние върху здравословното състояние на жените и продължителността на техния живот оказвало раждането на дете скоро след навършването на 20 години.

Немаловажно било и откритието, че жените, които родили 2 или 3 деца, умирали много по-рядко от онкологични заболявания.

Също се установило, че майките, които кърмели своите деца, умирали с 8% по-рядко преждевременно, за разлика от тези, които предпочитали изкуственото хранене.

В допълнение следва да се отбележи, че способността към обучение се появява още в утробата.

Учени от университета на щата Флорида са установили, че децата започват да обработват информация много по-рано, отколкото се смяташе по-рано. Още в утробата на майката те могат да запомнят.

В изследването взели повече от 30 бременни жени. Те трябвало по 2 пъти дневно по 3 пъти да повтарят кратки стихове. Тази част от експеримента продължила от 28-ма до 34-та седмица от бременността.

Във втората част на изследването бебетата още в утробата на майките си слушали записи от същото стихотворение, но го чел друг глас.

Същевременно учените измервали честотата на сърдечните съкращения на бебетата, смятайки, че забавянето на пулса – е признак на възприемане на информация.

Към 34-тата седмица бебетата, които слушали този текст, който им четяла тяхната майка, имали значително по-бавен пулс, отколкото у бебетата в контролната група. Ефектът бил забелязан от 34-та до 38-ма седмица.

Поради тази причина американските учени са убедени, че гласът на майката е изключително важен за плода. Именно той играе основна роля в процесите на обучение и на развитие на паметта на все още нероденото бебе.