Според препоръки на СЗО, съвременните майки трябва да кърмят децата до 2 години. Но много жени продължават да кърмят, след като мъникът отпразнува втория си рожден ден.

Днес кърменето получава масова подкрепа по цял свят. Въпреки изобилието и качеството на съвременните адаптирани млека, кърмата е най-предпочитаният вариант.

Майчиното мляко може да променя своя състав според нуждите на конкретното дете и за удовлетворяване на неговите потребности в пълна степен.

Смята се, че детето се нуждае от кърма, докато навърши 2 години. Но някои майки стигат и по-далеч, като продължават да кърмят до предучилищна и ученическа възраст. 

Кога трябва да се спре кърменето на детето 

Полза от майчиното мляко

Кърмата е уникален продукт. Съдържа до 500 различни необходими за детето вещества, част от които е невъзможно да бъдат синтезирани изкуствено. И по-точно:

  • 88% вода, която е биологична активна и добре се усвоява от кърмачето.
  • 7% въглехидрати – представени са предимно от лактоза, тоест на млечна захар, ускоряваща развитието на мозъка и на нервната система, а също и способстваща за пълно усвояване на желязо и калций.
  • 4% мазнини – укрепват имунитета и спомагат за развитието на централната нервна система.
  • 1% белтъчини – това е основата на растежа на кърмачето, което наддава през първите месеца доста бързо.

Освен това в майчиното мляко се съдържат желязо, витамини, хормони, антитела и левкоцити, които са като защита на организма от инфекции.

Предимства и недостатъци на продължителното кърмене

Сред твърдените ползи на продължителното кърмене са, че майчиното мляко осигурява допълнителни антитела за имунитета на детето и необходими витамини и минерали.

Също кърмата може да е алтернатива, когато детето е болно и отказва да яде.

От гледна точка на майката също има ползи, тъй като се смята, че кърменето е отлична профилактика на рак на гърдата и онкологични заболявания на женската репродуктивна система.

Така майката може и да отслабва, тъй като само за образуването на кърма се изразходват около 400 калории дневно.

Сред недостатъците на кърменето на дете, което вече на практика се готви за училище, е изоставане на психоемоционалното му развитие.

Мъникът трябва своевременно да започне да се отделя от майката и да получи от нея нов вариант за духовна връзка и общуване.

Кърменето по естествен начин трябва да премине във вербално общуване. Именно това позволява на детето да намира нови форми на взаимодействие с околните и да се развива хармонично.

За самата жена продължителното кърмене също е свързано с редица ограничения. Първо, не може да се отдели от детето, тъй като така ще го травмира.

Второ, необходимо е редовно да следи за здравето на гърдите със своевременно изцеждане, грижи, за да не се появят стрии.

Също ще бъде ограничена в избора на лекарствени средства, тъй като те все още могат да се предадат на детето с млякото.

Въпреки че броят кърмения за 5-7-годишно дете е доста по-малък, все пак трябва да се спазва определен хранителен режим.

Мнението на специалистите

От гледна точка на имунитета, то в майчиното мляко, след 1-1.5 години на детето, няма никакви полезни вещества. Някои майки си мислят, че ако кърмят детето по-дълго, могат да го предпазят от различни вируси и инфекции. Но това не е така.

Количеството интерферони в млякото се понижава до минимум. И при сблъсък с патогенни микроорганизми не са достатъчни за пълноценна защита. Затова заради митичния щит срещу болести няма смисъл да се кърми след втория рожден ден на детето.

Ако кърменето продължава при деца над 2 години, това е по-скоро ритуал, отколкото защита на детето или осигуряване на някакви полезни вещества.

По-чувствителните деца обикновено се нуждаят от по-продължително кърмене за успокоение.

Ако на майката това не ѝ доставя никакви грижи и неудобства, а детето расте по-спокойно и по-уверено, кърменето може да продължи. Но ползи за здравето на малчугана от кърменето до училищна възраст на практика няма.