При бременност нараства натоварването върху сърдечно-съдовата система. Как да се подпомогне функцията на сърцето през този толкова важен и труден период? Защо при някои жените при бременност е по-висок рискът от развитие на проблеми в системата на кръвообращението?

Подкрепа на сърцето при бременност – защо е важна

Бременност и промени в сърцето

Износването на бебе е голямо натоварване за целия женски организъм, но постепенно се приспособява към възникващите изменения. Какви важни промени протичат в сърдечно-съдовата система. Какви са те по-точно?

Формира се още един кръг на кръвообращение, който се нарича маточно-плацентарен. Свързва майката и детето посредством кръвоносните съдове на плацентата и на пъпната връв.

Увеличава се натоварването на сърцето, заради растящия корем. На това оказва влияние високото разположение на диафрагмата, ограничението на дихателните движения, измененията на положението на осите на сърцето.

Повишава се вътрекоремното налягане, изменя се формата на гръдния кош, теглото се покачва значително.

Нараства обема на циркулиращата кръв, това означава и увеличаване на пулса, променя се артериалното и венозното налягане.

Физиологично кръвта се разрежда, понижава се нейният вискозитет, разширяват се кръвоносните съдове, нараства кръвообращението по капилярите на кожата и на лигавиците.

И сърцето, и кръвоносните съдове – от най-големите артерии до най-малките капиляри – работят на практика в екстремни условия.

Показателите на базова скорост на метаболизма при бременност са сравними с натоварването при трансконтинентални маратони.

Сърцето на бременната постепенно се приспособява към нарастващото натоварване. Нищо не се случва внезапно или рязко.

Затова здравата жена обикновено се чувства сравнително добре, ако се направи сравнение с натоварването, с което се справя нейния организъм.

Друга е ситуацията при тези бъдещи майки, които имат проблеми със здравето. Кои са жените в риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания при бременност:

Сърдечни пороци

През последните години нарастват бременните със сърдечни пороци. И проблемът не е само в това, че се раждат повече такива деца, а това, че достиженията на съвременната кардиохирургия позволяват такива нарушения да се открият в репродуктивна възраст.

Днес жените със сърдечни пороци, дори и оперирани, износват бременност и успешно раждат деца. Но имат нужда от постоянно наблюдение при кардиолог и изпълнение на всички негови препоръки.

Все пак обаче част от бременните със сърдечни пороци влизат в рисковата група, при която има значима вероятност да се стигне до летален изход.

Сред тях са жените със следните сърдечни пороци и техните усложнения – тежка сърдечна недостатъчност, белодробна хипертония, тежка аортална недостатъчност, някои видове кардиомиопатии с намаляване на съкратителната функция на миокарда.

Доскоро се смяташе, че бременните с пороци на сърцето трябва да раждат само чрез секцио. Но днес благодарение на съвременните изследвания се натрупаха достатъчно данни, които показват, че секциото при някои жени е свързано с по-голям риск от естественото раждане.

Това се дължи на големия риск от кръвозагуба, риск от развитие на странични ефекти към упойката. Затова секцио в такива случаи се извършва строго по показания.

Артериална хипертония при бременност

Проблемът с високото кръвно е много разпространен днес. За съжаление, жените в репродуктивна възраст често страдат от артериална хипертония. При бременност показателите на кръвното са изключително важни.

Артериалната хипертония при бременност може да е както самостоятелно заболяване, така и усложнение на самата гестация – признак на прееклампсия.

Среща се още и гестационна хипертония, при която кръвното е високо само в период на бременност.

Независимо от причините, хипертонията е значим рисков фактор на майчинска и перинатална заболеваемост и смъртност.

Във всеки случай на артериална хипертония е необходимо лечение. Специално внимание следва да се обръща на заболяването, ако то е налице и към момента на зачеването.

Наднормено тегло при бременност

Днес затлъстяването се определя като международна епидемия. В период на бременност може да доведе до преждевременно раждане, хормонални нарушения, акушерски усложнения, аномалии на родилната дейност, захарен диабет.

Страда ли сърдечно-съдовата система? Разбира се, при бременност на фона на затлъстяване често се развива хипертония.

Патологичен процес може да е хронична вътреутробна хипертония на плода, която се отразява неблагоприятно на неговото здраве.

Може ли да се понижи риска от сериозни заболявания от страна на сърдечно-съдовата система при бременност? Всички специалисти са на мнение, че майчинството трябва да е осъзнато, а бременността планирана. Това ще позволи на бъдещата майка да узнае за особеностите на своето здраве предварително.