Внезапното сърцебиене може да се проявява по различен начин. При едни тази реакция представлява болезнено пулсиране, при други се създава усещане за изскачащо от гърдите сърце.

Случват се и симптоми от типа на обилно изпотяване, прилив на кръв към тялото, предимно към лицето, усилващи се пулсации в скулите. Естествено е, че на повечето хора подобна ситуация им се струва тревожна и плашеща.

Далеч невинаги и не всички могат да намерят рационално за себе си обяснение на този пристъп.

Внезапно ускоряване на пулса - каква може да е причината

Каква е същността на проблема

При норма човек не усеща биенето на сърцето си – то пулсира тихо и равномерно, изпълнява своята функция незабележимо за околните.

В спокойно състояние, което се определя като норма, сърцето бие с ритъм от 60-80 удара в минута. Нормата, разбира се, може да варира в зависимост от телосложението на човек, неговият начин на живот, възраст и други фактори.

Така например, за спортисти нормално сърцебиене може да е пулс от 40 удара.

Естествено е, че когато сърцето започне внезапно да бие така, че да се усеща и е изключително бързо, поводите за безпокойство стават съвсем не малко.

Защо тогава сърцето започва да бие твърде активно? Това състояние може да е от страх или от някакво силно вълнение. Например, подобна ситуация може да се наблюдава след някакъв твърде емоционален разговор.

Виновник е хормонът адреналин, който се отделя, когато се вълнуваме. Също твърде бързо и силно може да забие сърцето на фона на заболяване като нарушение на сърдечния ритъм.

Последното възниква, заради развитие на исхемична болест на сърцето. Затова, дори и да ви се струва, че сте здрави, но е възникнал подобен симптом, то е добре да се потърси лекарска помощ.

Също понякога в списъка с проблеми, които предизвикват подобно проявление, са нарушения при функционирането на храносмилателната система, например, от преяждане, повишено образуване на газове, активни физически натоварвания, твърде бързо изкачване по стълбите, изпиване на прекалено голямо количество напитки със съдържание на кофеин – чай, кафе и т.н., прием на редица лекарствени препарати.

Кога трябва да се отиде на лекар

Лекарска помощ следва да се потърси, без да се чакат някакви допълнителни сигнали на организма – само един пристъп на ускорено сърцебиене може да е достатъчен, за да се отиде на преглед.

Лекарят може да назначи електрокардиограма за проверка как функционира сърцето, може да се предложи денонощен мониторинг на сърдечния ритъм, въз основа на резултатите се взема решение.

Възможно е, дори това да е предсърдно мъждене, което не само се лекува с медицински препарати, но се предлага и оперативна намеса.

Когато лекарят предложи операция, у повечето пациенти възниква съвсем естествен страх. Следва да се знае, че оперативната интервенция има и определени противопоказания, затова невинаги може да бъде проведена.

Тогава ще се назначи само медикаментозна терапия със специални препарати против аритмия. Обикновено ако тогава сърцебиене е било еднократно и не се повтаря повече, можем и да не се безпокоим.

Няма смисъл обаче да приписваме на емоциите и страховете ускоряването на пулса. Прекомерната емоционалност и стреса могат да станат пореден провокатор, при който да се отключи патологичният проблем. И отново трябва да се отиде на лекар.

Първа помощ за себе си

Подобни проявления обикновено са реакция на някаква емоционалност, следва да се усвоят методите за оперативно успокоение на себе си.

При вълнение е добре понякога да подишаме дълбоко. Това е задължително да се възстанови дишането.

Тази мярка се прилага при емоционален взрив, ако човек усеща реакция на стрес под формата на сърцебиене. Достатъчно е на тази манипулация да се отделят няколко минути, за да се почувстваме значително по-добре.

Второ, отличен вариант за решение на проблема е ходенето. Необходимо е по-ритмично да се придвижваме поне 5 минути, за да успокоим своите емоции и нерви.

Равномерното и монотонно ходене помага за превключване на нервната система от напрежение към по-спокойна вълна. Още едно полезно нещо за емоционално разтоварване  и за възстановяване е да изпием една обикновена чаша вода.

Така се отпускаме много добре и приемаме малки глътки вода, за да приведем себе си в ред. Това са основните 3 неща, за да потиснем емоционален пристъп и да успокоим сърцебиенето.