Есенно-зимното напълняване вече не е толкова далеч – летните жеги вече отминаха, а времето вече придоби съвсем есенни краски и много бързо успяваме да прибавим 3-4 килограма към теглото си, които невинаги желаем.

Защо хората напълняват със захлаждането на времето и може ли това да се избегне?

Причините, които ни карат да наддаваме са изключително прости и логични:

• На първо място, това е генетично обусловената програма за натрупване на запаси от мастна тъкан за най-студеното и гладно време от годината – зимата.

• На второ място, хладът, дъждът и мрачното есенно време не ни предразполагат за разходки, а това означава, че и физическата ни активност съществено намалява.

Дългите разходки пеша се заменят от пътуването в обществения транспорт или в личния автомобил, а вместо в парковете и в откритите спортни площадки ние все по-често се оказваме в киното, кафето или на любимия ни диван.

• На трето място липсата на слънчева светлина и на ярките нюанси навън буквално ни лишават от радост – количеството на серотинина и на ендорфините съществено се понижава.

За да попълним запасите си от щастие, ние избираме най-лесния път и това е храната. И затова предпочитаме да си хапваме бонбони, сладкиши, пържени и пикантни храни – всички, което притежава наситен вкус и което кара нашия мозък да трепти от удоволствие.

• На 4-то място зимните килограми понякога се връщат, поради спазването на пролетно-есенните диети.

Плажният сезон предизвиква у много мъже и жени, маниакалното желание за отслабване и веднага щом тялото се скрие под дебелата блуза и палтото, изчезват пречките да се полакомят с висококалорична храна. Така всички свалени килограми се връщат, дори и малко отгоре.

Как да създадем условия за отслабване?

Но няма смисъл преждевременно да изпадаме в отчаяние и да тичаме към магазина да купуваме дрехи с няколко размера по-големи. Съществуват няколко способа за съхранение на желаното тегло през есента.

Ходете пеша без значение какво е времето навън.

Разбира се, ураганните ветрове или проливните дъждове се налага да се прекарат на закрито, но мъглата, ръмежът, умерените ветрове и сланите – съвсем не са причина да се придвижвате в задушния градски автобус или пък в метрото.

Вземете си удобни здрави обувки, красив чадър, удобен шал и смело ходете на разходки. Измивайте по 5-8 километра дневно и така ще се отдалечите от излишните килограми.

Физзарядката или заниманията във фитнес залата са допълнителна гаранция за успешно отслабване.

Спете достатъчно – на думи е по-лесно, отколкото на практика, но правилният дневен режим ще ви осигури няколко предимства – по време на сън се изгарят калории, отпочиналият човек е пълен с енергия и не е необходимо да преяжда, за да попълни запасите си от нея.

Навикът да заспиваме, да се събуждаме и да се храним по едно и също време ще ни предпазят от нощните обсади на хладилника.

Здравословни храни, които ще ви помогнат да държите теглото си в норма

Здравословният начин на живот са не само физическите натоварвания, но и правилното хранене. Съветите по-долу ще ви помогнат с приемането към режима на диета и ще ви поддържат във форма.

• Пийте повече течности, но не прекалявайте, тъй като някои хора фанатично пиещи по 3 литра дневно, започват да страдат от подуване, проблеми с храносмилането или с бъбреците.

• Помнете, че през есента и зимата организмът изисква от вас повече въглехидрати и мазнини. Не му отказвайте, а избирайте правилните.