Холелитиазата или, по-известна, като жлъчнокаменна болест е една доста често срещана патология по нашите ширини. Представлява образуване на камъни в жлъчния мехур и може да доведе до сериозни усложнения и неприятни симптоми.

В днешната статия ще ви запознаем по-обстойно с това състояние.

Какво представлява холелитиазата

Камъните, които се образуват в жлъчния мехур биват 2 основни вида – билирубинови и холестеролови, но много често се срещат и смесени камъни. Най-често срещани са холестероловите камъни.

В нормалната жлъчка се съдържат холестерол, , фосфолипиди и жлъчни киселини. В някои случаи обаче холестеролът е в повишени количества. Вследствие на това, холестеролът се отлага под формата на конкременти.

С помощта на ехографско изследване може да се „предскаже“ образуването на жлъчни камъни, преди те да са се образували. Образува се, т.нар. жлъчна кал, съставена от кристали на холестерола, лецитин, гел и слузни нишки. На по-късен етап, започват да се образуват ядрата на кристали от жлъчни компоненти.

Билирубиновите камъни се образуват, основно, при хронична хемолиза. Това се дължи на факта, че приразрушаването на кръвните клетки се отдела повече хемоглобин, след разграждането, на който се отделя билирубин. Билирубиновите конкременти се утаяват на дъното на жлъчния мехур, заразлика от холестероловите камъни, които не се утаяват, а сякаш плуват в самата жлъчка.

Каква е клиничната картина на заболяването

Много често, лекарите описват безсимптомна холелитиаза. При нея пациентът няе чувства никаква болка или дискомфорт. Открива се при профилактично назначени ехографски изследвания.

Може да се наблюдава т.нар. диспептична форма на жлъчнокаменната болест. Оплакванията са основно в горната част на храносмилателния тракт, чувство на тежест в дясното подребрие, подуване на корема, оригване и променен вкус в устата.

Често, пациентите, които вече са наясно със своето състояние, страдат от жлъчна колика. А понякога, именно жлъчната колика може да е причина за диагностициране на състоянието.

Жлъчната колика се реализира чрез болки в дясното подребрие, която се дължи на придвиждане на жлъчен камък от мехура към дуктус холедохус (жлъчния канал), който засяда по този път.

За да се придвижи конкремента, се осъществяват коткракции, които водят до неприятните симптоми. Характерно за този тип болка е преминаването на болката от дясното подребрие към дясното рамо и лопатката.

Тя не е постоянна, а има пристъпен характер, като може да е за кратко (няколко минути) или продължителна (за часове). Може да е съпроводена с гадене, повръщане и, дори, жълтеница. Тя може да бъде провокирана от някои храни, като шоколад, храни, богати на въглехидрати, мазни храни, животински вътрешности и др.