Причините за разрушаване на ноктите не са толкова очевидни. Храненето е балансирано, сериозни проблеми със здравето отдавна не е имало, но ноктите остават отслабени, чупят се и се рушат. Каква е причината? И какво може да се направи с това?

Защо ноктите могат да започнат да се рушат

1.Обрезен маникюр

Класическият обрезен маникюр е най-естетичният вид маникюр, който придава на ръцете поддържан вид. Но постигането на идеални нокти не трябва да става за сметка на тяхното здраве.

Оформянето на обрезен маникюр трябва да е максимално внимателно – без пилене със специалните метални лопатки, т.нар. пушери, и без премахване на всичко живо около нокътя и зоната на кутикулата – така се рискува внасяне на инфекция, провокиране на възпаление и отслабване на нокътната пластина, като се уврежда матрикса.

Матриксът е много чувствителна структура, поради която ноктите растат крехки, с изпъкнали линии. Такива нокти много лесно се рушат.

Обрезният маникюр не трябва да е травматичен. По-подходящ е за нокти с дебела и груба кутикула. Дори и в този случай при правилна и редовна грижа – овлажняване, козметика за кутикула, внимателно отместване с портокалови пръчици, може да мине без излишно обрязване на кожата.

2.Апаратен маникюр

Същото се отнася и за апаратния маникюр – ако прекалим, е възможно да увредим нокътя. При апаратен маникюр се прочистват страничните зони и тези под кутикулата, но е много важно приставката да не изпилва пластината.

За това не трябва да се правят опити да се прониква с върха на приставката дълбоко под кутикулата, в противен случай започва да се нарушава "живата" част на нокътя.

Прекомерното изпилване на нокътя може да доведе, дори до отлепване на пластината, затова трябва да сме изключително внимателни в работата с апаратурата за оформяне на маникюр.

3.Неподходяща дължина

Основното грешка при оформянето на дължината на ноктите, това е изпилването на сухи нокти. Ако правим топли вани на ноктите, то първо ги изпилете, а след това топлата вана.

Нокътната пластина като гъба поема вода, и ако се обработи с пила, то ще започне да се разслоява. Рязането с ножичка или с нокторезачка е по-добре да става, когато ноктите са влажни, за да не се счупят.

4.Миещи средства

Въздействието на миещите средства е още една причина ноктите да се рушат. Домакинската работа с агресивни почистващи препарати е препоръчително да се върши с гумени ръкавици.

След почистване изсушете ръцете и нанесете овлажняващ крем. Редовно, по няколко пъти на ден, използвайте балсами и масла за кутикули.

5.Полиране

Полирането на ноктите е способ за кратко време да подобрим техния външен вид, да изравним повърхността им и да им придадем идеален блясък. Честото полиране обаче неизбежно води до изтъняване на нокътната пластина, особено ако е мека и тънка.

За да избегнем това, е достатъчно да полираме ноктите веднъж на 4-5 седмици.

Съвсем друго е безопасното полиране на ноктите по метода на японския маникюр. Тази процедура не само подобрява външния вид, но и ги укрепва.

За японския маникюр се използват само натурални продукти – пчелен восък, растителни екстракти, оризово мляко, етерично масло от иланг-иланг, минерална паста, морски кератин и пептиди.

Инструменти също от натурални материали – дървени пръчки, керамични пили, бъфове от телешка кожа.

За полиране с помощта на бъф в нокътя се втриват паста или пудра, която запълва микропукнатините, като така се изравнява и се придава естествено сияние.

Кутикулата при японски маникюр се омекотява и отдръпва, без да се премахва. Така полирането прави ноктите да изглеждат поддържани, но не се изтъняват.

6.Токсични лакове

Ноктите се чупят, поради използване на лакове с токсични компоненти. Сред тях са формалдехид, камфор, толуол, формалдехидна смола, дибутилфталат, наричат ги още биг5.

Старайте се да избирате лакове с отметка "big5free", в техния състав тогава няма указаните вещества.

7.Тънки нокти

Ноктите могат да са тънки и слаби по природа. Това са нокти, които силно се деформират при притискане. На такива нокти е трудно да се прави пластика, не могат и да се пускат дълги.

Никакви витамини или козметични средства не могат да укрепят такава структура. Единственият вариант е укрепване с база. Целта е намаляване натоварването на свободния край, за да не се стига до счупване.