При студено време децата наистина е по-добре да не крещят. Мислите си, защото детето ще си простуди гърлото? Не, защото е вредно за зъбите.

Есен и зима – това е сезон на студовете, който традиционно носи със себе си грижи за защита от грип и простуда.

Здравето на зъбите вълнува майки и бременни жени.

Как да предпазим зъбите от студа и да избегнем дълго лечение в кабинета на зъболекаря?

Как студът може да навреди на зъбите?

Първата причина, поради която студът може да навреди на детската усмивка, това са колебания в температурата.

У дома, в детската градина или в училище детето е на топло, но когато излезе навън, температурата е значително по-ниска, около и под нулата, а у дома +24.

Тази голяма разлика може да доведе до напукване на зъбния емайл, особено ако говори много в студа или диша с отворена уста, както често правят децата.

Напуканият зъбен емайл не се лекува от само себе си, за неговото отстраняване е необходима лекарска помощ.

Ако не се обърне внимание на дефекта, то в края на краищата в областта на пукнатината зъбът може да промени цветът си.

Освен през напуканото проникват патогенни микроорганизми.

В крайна сметка се налага да се харчи за лечение повече време и средства, отколкото за ликвидацията на малката пукнатина.

Аналогичен е ефектът на много гореща и много студена храна. Например, популярните през зимата горещи десерти – щрудели, щолени, които се сервират с топка сладолед.

Втората причина, поради която студът неблагоприятно се отразява на здравето на зъбите, появата на болка в зъбите и във венците, ако дълго се диша студен въздух или се разговаря на студеното.

Например, това се случва, докато детето се играе в снега навън

Това се случва, защото студът предизвиква възпаление на троичния нерв, ушите и носните кухини – болката от тях се разпространява към зъбите и венците.

И накрая, третата причина – остри вирусни инфекции, грип

Болката в зъбите при тези заболявания възниква от понижаване на температурата.

Ако боли зъб при простуда или грип, то това означава, че в зъба вече е протекъл някакъв възпалителен процес, който успешно е бил потиснат от имунната система.

Но при разболяване местния имунитет се понижава, това означава, че намалява ефективността, с която се бори с възпалението и възниква зъбобол.

Отделно следва да се отбележи, че при децата не е формирана системата на терморегулация, която функционира при възрастни.

Терморегулацията позволява на възрастните да поддържат повече или по-малко еднаква температура при всякакви условия, от което бавно настъпва охлаждане.

Например, при съкращаване на кожата се появява настръхване, което намалява нейната площ и отделяната от нея топлина.

При малки деца и особено при бебетата това не се случва – кожата не се съкращава, а това означава, че загубата на топлина не се ограничава.

Така те са по-чувствителни към студ, бързо губят топлина, преохлаждането за тях е опасно както за тях е опасно, така и за общото състояние на организма.

Как да се защитят детските зъби от въздействието на студа?

Първото действие, което помага за защита на детската усмивка, от пагубното въздействие на студа, това е профилактично посещение на зъболекар поне 2 пъти годишно. Единият преглед се извършва септември и октомври, което включва и реминерализация.