Защо възниква главоболие при работа на компютър
Полезно

Хората на които им се налага дълго работят пред компютър най-често се оплакват от главоболие, а към него често се присъединяват и болките в шията.

Тези състояния възникват в резултат на няколко причини, но основната е преумората и баналното напрежение.

В резултат на това страдат кръвоносните съдове на главния мозък, а това означава и храненето на мозъчните клетки.

В такива условия е много трудно човек да продължи да работи нормално и трябва да знае какви мерки да вземе за премахването на болката.

Причини за болки при офис служителите

Хората, които са принудени дълго да стоят пред монитора на компютър, често се оплакват, че след няколко часа непрекъсната работа се появява главоболие.

Понякога започва с болки в шията и преминава в тягостно усещане вътре в черепа. Подобни проблеми имат и тези, които дълго стоят в социалните мрежи или играят игри на компютъра.

Но не всички разбират откъде идва болката и какво може да се направи за нейното премахване.

Съвсем невинаги главоболието е свързано непосредствено с мозъчната тъкан, или с кръвоносните съдове на главния мозък, или със стреса заради несвършената работа.

Често причините за болезнените усещания са напълно различни.

Важно е ясно да се разграничават провокаторите на болката, тогава и методите на лечение и профилактика ще бъдат ефективни.

Често болката възниква в случаите, когато не се съблюдават хигиенните норми, осветяването на монитора е твърде ниско, а това пренапряга зрението.

Тогава човек напряга мускулите, което в крайна сметка уморява.

Това води до възникване на главоболие.

Неудобното положение при седене, напрежението в гърба и шията, нарушението на режима на труд и почивка.

При работа пред монитор на всеки 30-40 минути трябва да се става, да се почива, да се прави раздвижване, но не всички се сещат за това.

Лечение и профилактика на компютърните болки

Неправилно е при поява на болките да се приемат спазмолитици и аналгетици. Тези препарати само отстраняват симптомите на заболяването, но не влияят на причините.

Те не ликвидират източника на болките, постоянното напрежение, а само облекчават болката за известно време.

И именно това усещане подсказва на човек, че е време да смени позата, да си почине, да обърне внимание на своето състояние.

Ако продължително време подобни симптоми бъдат игнорирани, процесът може да се превърне в хроничен, когато вече не може да се излекува напълно.

Затова, ако болките в шията са се превърнали в неизменен спътник на вашата работа, тогава е време да се погрижите за здравето си.

За предотвратяване на болките, особено в периоди, когато е необходимо да прекарвате много време пред монитор, съществуват няколко метода за профилактика.

Първо, трябва да ви пълноценен сън, включително и през деня.

Ако сте работели 3-4 часа непрекъснато пред компютър, означава, че ви трябват няколко час сън през деня. Свежият въздух, движението и прохладата освежават мозъка и стимулират кръвообращението.

При работа следете за стойката, ако гърба ви боли, помислете за удобен стол и коректор на стойката, а също и периоди за почивка на гръбнака.

Периодично давайте почивка на очите, като постоите със затворени очи или като погледате далече, като се любувате на градските пейзажи.

Профилактиката на болките в шията и главата са специални упражнения, които раздвижват схваналите се мускули.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.58 132

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg