Британската служба по обществено здраве препоръча на всички да приемат витамин D през цялата пролет и лято или поне, докато продължава карантината.

Обикновено си набавяме достатъчно от този витамин, когато сме навън, тъй като се образува, когато откритите участъци на нашето тяло са под въздействие на слънчевите лъчи.

Наричат го още слънчевият витамин и наред, с някои други, помага на организма да се бори с инфекциите, което е от изключителна важност при настоящата пандемия.

За кого е най-полезно да пие витамин D при пандемия

Какви са препоръките

Още преди началото на епидемията на британците бе препоръчано да приемат по 10 микрограма витамин D ежедневно през зимните месеци – от октомври до март или целогодишно, ако не прекарват достатъчно време на открито.

В настоящата ситуация, когато на всички се препоръчва да си стоят по домовете, недостигът на този витамин започва да се усеща още по-остро.

Английските експерти препоръчват да се приема витамин D на таблетки или на капсули целогодишно:

  • Ако почти не излизате навън, например, ако трябва да се пазите по лекарско предписание – след операция на сърцето, прекарани тежки заболявания и т.н.;
  • Ако живеете в старчески дом;
  • Ако носите дрехи, които изцяло ви покриват, когато сте навън.

Хората с по-мургав тен на кожата също е възможно и да не успяват да си набавят достатъчно от витамина, дори ако редовно се излагат на слънце.

Тази препоръка може и да важи и за нашата страна, тъй като в големите градове не всички имат възможност да се показват достатъчно време на слънце. У нас няма въведена национална карантина и пълна забрана за излизане от домовете, освен до магазина, но все пак не е желателно да прекарваме много време навън.

Не са малко и хората, които се боят да се излагат на слънчевите лъчи, затова и едно проучване с участие на около 5000 души, проведено у нас, показва, че над 80% от участниците са с ниски стойности на витамин D в кръвта.

Когато си стоим по домовете през повечето време, няма как да си набавим така необходимият ни слънчев витамин.

Пиене на витамин D в големи дози – допустимо ли е

Това не трябва да се прави. Под формата на хранителна добавка витамин D е безвреден, но ако се приема всеки ден и по много, то в дългосрочна перспектива това може да навреди.

За възрастни препоръчителната доза е не повече от 100 мкг на ден, а под формата на хранителни добавки не повече от 10 мкг.

Още преди обявяването на епидемията витамин D изчезна от аптеките, затова и може да се препоръчва, но като няма как да си го набавим като хранителна добавка, то тогава по-добре да излизаме повече на слънце, но без да прекаляваме.

Предпазва ли от коронавируса, осигурява ли защита

Отговорът е категорично не. Няма никакви доказателства, че този витамин по какъвто и да е начин предпазва от заразяване с коронавирус. Експертите обаче смятат, че по време на пандемия съвсем не е безполезен.

Добавките с витамин D подобряват здравословното състояние на тези, които са с ниски нива на слънчевия витамин в организма.

Някои експерти виждат взаимовръзка между недостиг на витамин D в организма и по-тежко протичане на болестта, в случай на заразяване с коронавирус.

При такива заболели често има и други причини за усложнения, затова трудно може да се направи еднозначен извод.

Испански и френски лекари сега провеждат клинични изпитвания, за да установят дали помага витамин D при коронавирусна инфекция.

Британски професор отбелязва, че витаминът е с противовъзпалителни свойства. Освен това до известна степен потиска прекалено бурната реакция на организма към вирусите.

Това може да е важно за тежко болните с коронавирус, при които вирусната пневмония предизвиква цитокинова буря – остра реакция на имунната система. Тази връзка обаче все още е доста слабо проучена, затова и не може да се твърди със сигурност.

Формата D3 е по-ефективна, тъй като се синтезира от ултравиолетови лъчи, така както и в нашия организъм.