За тайния навик да замезват алкохола с животинска храна, признават 1/3 от участниците в проучване, проведено сред вегетарианци.

Приблизително 34% от британските вегетарианци ядат месо, когато пият алкохолни напитки, показва социологическо проучване. Най-често вегетарианците замезват алкохола с кебапи и бургери.

В проучването взели участие почти 2000 жители на Великобритания, причисляващи се към вегетарианците.

37% от анкетираните отговарят утвърдително на въпроса: „Яли ли сте някога месо, когато сте пили алкохол?“, а 34% от тях признават, че замезват с месо всеки път, когато употребяват спиртни напитки, а 26% съобщават, че правят това често. Но болшинството – 69% не разказват за своя навик на приятели и роднини.

Пийващите си вегетарианци най-много обичат кебапи – предпочитани са от 39% от нарушаващите своя хранителен режим запитани, след това са бургерите – 34%, бекон – 27%, печено пиле – 19% и свинска наденица – 14%.

Както показва проучването на изследователите от САЩ, болшинството от вегетарианците рано или късно се връщат към употребата на месо. И най-често го правят, защото не желаят да се открояват от тълпата.

Според статистиката, 2-3% от живеещите хора на планетата са вегетарианци. До колко обаче е полезен този хранителен режим?

Кога се появили първите вегетарианци?

Известно е, че хората съзнателно отказващи се от животинска храна, са живели 600 години преди новата ера. Вегетарианството се практикувало не само от древните индуси, но и от гърците.

Своите гастрономични предпочитания първите вегетарианци мотивират с религиозните вярвания – не желаели да причиняват страдания на животните.

В Индия популярността на вегетарианската диета се запазила и до наше време. В Древна Гърция вегетарианците намалели след христианизацията на Римската империя.

Месо като храна не употребявали само монаси, но на тях им се разрешавало да ядат риба, яйца, месо, мляко.

В епохата на средновековието в западния свят месната храна се употребявала почти навсякъде. Вегетарианството в Европа и Америка преживява прераждане едва през 1847-ма година, след създаването в Англия на Първото вегетарианско общество.

Мотивацията на съвременните вегетарианци силно се е променила – сега хората започнаха да преминават към растителна храна не само от съжаление към животните, но и в стремежа си да постигнат здраве и дълголетие.

Днес можете да срещнете следните аргументи в полза на вегетарианството:

• Употребявайки животинска храна, човек косвено участва в убийството на животни;
• Растителната диета е полезна за здравето и удължава живота;
• Месоядството е причина за многобройни екологични катастрофи;
• Религиозни мотиви – растителната храна помага за усъвършенстване в духовно отношение;

Колко вегетарианци има на планетата?

Най-висок е процентът на хората, предпочитащи растителна храна, в Индия.

През 2006-та година било проведено изследване, което установило, че 40% от населението на страната, или около 400 милиона души, не употребяват продукти от животински произход.

В САЩ вегетарианците са 3.2% от населението, тоест около 7.5 милиона души, от тях около 0.5% са строги вегани. 5.2% от жителите на САЩ биха желали да преминат изцяло на растителна храна.

В Европа, по данни на Европейския вегетариански съюз, средно около 3% от населението са вегетарианци.

У нас точни данни няма на разположение, но като се има предвид броят на членовете на групата на Българското вегетарианско общество във Фейсбук, която като численост е около 16 хиляди, най-вероятно около 20 хиляди души са вегетарианците у нас, тоест малко по-малко от 3% от населението.