„Родиш ли дете, губиш зъб“ – поверие, което може да се окаже неприятна реалност.

Много жени забелязват, че след бременността и раждането проблемите със зъбите излизат на първи план, и загубата на един или дори на няколко зъба се оказва сурова реалност.

Защо така се случва?

Заради проблем с хигиената, недостиг на калций и фосфор, или има други причини?

Устната кухина при бременност и после

Бременността е физиологично състояние, свързано със съществени хормонални промени в целия организъм.

На страна не остава и устната кухина.

Снижената имунна защита активира патогенната микрофлора.

Именно поради тази причина всички жени при бременност се намират в рисковата група и трябва буквално да се абонират за зъболекарския кабинет.

Установено е, че около 80% от бъдещите майки страдат от гингивит на бременните, независимо от усложненията на бременността.

Възпалението може да се формира и при успешно износване на плода.

Последователна верига от изменения в устната кухина съществено повишава рисковете от развитие на кариес и неговите усложнения, като се наблюдава неговото бързо, буквално агресивно протичане.

Освен това се активизират хронични процеси, което също се отразява на състоянието на устната кухина и на нейната пълноценна функция.

Още един рисков фактор: всеки зъб е минерално депо за нуждите на организма

Природата така е предвидила – майчиният организъм да се стреми да покрие всички нужди на плода, а след това да мисли за себе си.

Ако по време на бременност жената не получава достатъчно количество минерали, то калций и фосфор ще се разходват от зъбите.

Този процес на деминерализация ще увеличи още повече рисковете от развитие на кариес, бързо протича и развитие на усложнения под формата на пулпити, периодонтити.

След края на бременността повишеният разход на калций и фосфор не завършва, новороденото трябва да се снабдява с необходимите вещества чрез кърменето.

В условия на нерационално хранене, бедно на витамини и минерали е възможно развитие на още по-сериозен дефицит, разходване на запасите от минерали и влошаване състоянието на зъбите.

Поведението на самите бременни, например, отказ от посещение на зъболекар, и ограничение на методите на лечение също може да стане причина за загуба на зъб.

Какво казва зъболекарят?

Зъболекарят е един от най-препоръчваните лекари още в етапа на планиране на бременността.

Често значението на този специалист се подценява.

В периода преди забременяването зъболекарят санира устната кухина, пролекува всички кариозни зъби, оценява състоянието на венците.

При необходимост се прави професионално почистване на зъбите.

Заключителен етап от подготовката за бременността на е подбор на хигиенни средства, обучение на почистване на зъбите, насищане с минерали – калций, фосфор, флуор.

Необходим ли е допълнителен калций и фосфор?

Бременността е добър повод за промяна на начина на хранене и на живот.

Именно храните са най-богатият източник на витамини и минерали, които са необходими за пълноценно развитие и растеж на плода.

При изготвяне на хранителен режим трябва да се отчитат съчетанията от всички храни.

Известно е, че калцият не може да се усвоява без фосфор и витамини, затова е важно да се съблюдават пропорциите от тези елементи.

В менюто на бременната задължително трябва да присъстват млечни и млечнокисели храни, бобови, плодове и зеленчуци, риба и морски дарове, но без екзотика, ядки и други източници на минерали.