Жените живеят по-дълго от мъжете според статистиката. Оказва се, че макар и да се смята, че мъжете са физически силни и психически издръжливи, а жените са крехки създания, повечето представители на силния пол също са подложени на постоянен стрес и се тревожат дори и повече от жените.

Американско изследване с наименованието „Защо мъжете си отиват първи?“ се опитва да намери отговор на въпроса защо продължителността на живота на мъжете е по-кратка и какви мерки трябва да се вземат, за да бъде обърната тази тенденция.

Какви са фактите?

Авторите на изследването съветват мъжете да не се отнасят скептично към информация от подобен вид и да обърнат внимание на статистиката:

• Исхемичната болест на сърцето 3 пъти по-често засяга мъжете в сравнение с жените;

• Случаите на самоубийства са много повече при мъжете, отколкото при жените, във всички възрастови групи.

• Убийствата и самоубийствата са сред първите 3 причини за настъпване на смърт при мъжете във възрастовия диапазон 15-34 г.;

• Броят на жените, достигнали 85-годишна възраст в съотношение с мъжете е 2 към 1.

„Защо мъжете умират първи?“

Няколко факта, приведени в книгата на доктора на медицинските науки Мариан Легато „Защо мъжете умират първи: как да удължим живота си“.

При подготовката за създаването на книгата авторката извършва голям обем научна работа, изучавайки биологическите, културните и личностните фактори, намаляващи продължителността на живота на мъжете.

Психологически фактори

Смъртността е по-висока сред мъжете, защото противно на битуващото в обществото убеждение, те не са толкова издръжливи и са психологически по-уязвими.

И за разлика от жените, които водят ожесточена борба със своите заболявания, повечето мъжете не могат да се похвалят с добросъвестност по този въпрос.

Най-често представителите на по-силния пол пренебрегват препоръките на лекарите, пропускат изследвания и в повечето случаи прекалено късно търсят медицинска помощ, надявайки се, че всичко ще премине от само себе си.

Проблемите със здравето се коренят условно в начина на възпитание

Мъжът търпи болката и не обръща внимание на очевидните симптоми на болестта, защото му е било внушавано от ранно детство да бъде търпелив, да не показва, че го боли, да бъде силен и да не се оплаква. И тогава ще стане истински мъж.

Статистиката показва, че повече от половината от мъжете търсят лечение под натиска на съпругите си и роднините или когато състоянието им рязко се влоши. Следователно, налице са всички основания да се достигне до извода, че особеностите във възпитанието убиват мъжа.

Как мъжете да живеят по-дълго?

В своята книга професор Легато призовава медицинската общност да обърне сериозно внимание на мъжкото здраве. Но водеща е и ролята в този процес на най-близките на всеки мъж хора – съпругата, майката, сестрата и дъщерята.

Ако жените са в състояние да се преборят с рака на гърдата, те със сигурност могат и са длъжни да предпазят своите мъже. Силният пол заслужава да му бъде обърнато сериозно внимание.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да удължите продължителността на живота си

1. Бъдете винаги откровени при консултация с лекар – оставете срамът и смущението зад вратата на кабинета.

2. Изследвайте нивата на тестостерона - след 30-годишна възраст синтезът на половият хормон започва да намалява с 1% годишно. Понижените нива на тестостерона са причина за намаляване на жизнения тонус и редица други симптоми като например многократно се увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

3. Поддържайте имунитета – мъжката имунна система не е толкова издръжлива като женската. А статистиката показва, че мъжете по-често умират от 7 от десетте най-разпространени инфекциозни заболявания като туберколоза и венерически болести.

4. Не се примирявайте с депресията – състоянието е много по-опасно при мъжете, отколкото при жените и дори може да има катастрофални последици като
самоубийство.

5. Не се дръжте като небрежен тийнейджър – безразсъдният характер и начин на живот на подрастващите ги прави по-предразположени към травми и случаи на нелепа смърт. А повечето мъже съхраняват много дълго детското в себе си.

Но контролът на поведението и действията е от жизнено значение. Но всъщност мъжете още от детството си са склонни да бъдат идеалисти, стремят се да се превърнат в герои, силно вярвайки в своята неуязвимост.