За ползата от консумацията на плодове и зеленчуци е прието да се говори при всеки удобен случай.

Определяйки оптималното количество от тях, което е ежедневно препоръчително да се приема, Световната здравна организация преди повече от 15 години изготви и препоръки, съгласно които на ден всеки от нас е желателно да изяжда не по-малко от 5 порции плодове и зеленчуци по около 80 грама всяка.

Именно това е количеството, което според изследванията, снижава риска от преждевременна смърт за хора от всички възрасти с 29%.

Хранителен режим, включващ по-големи количества плодове и зеленчуци, спомага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и рак, за развитието на диабет и затлъстяване.

Препоръчително е да се консумира по-голямо разнообразие плодове и зеленчуци, разбира се, съобразявайки и сезона. Не е желателно яденето само на картофи и маниока /плод на африканско тропическо растение и любима храна на африканците/, поради високото съдържание на скорбяла.

До сега в препоръките допълнително се указваше, че могат спокойно да се консумират както свежи, така и консервирани, сушени и замразени плодове и зеленчуци или сокове от тях. Но неотдавна този основен постулат на здравословното хранене се промени.

Пресните плодови соковете, както изглежда са на път да попаднат в „черния списък“.

Прекалено са сладки

В началото на тази година в списание „The Lancet Diabetes and Endocrinology“ беше публикувана статия, според която пиенето на плодови сокове може да се отрази на здравето, толкова неблагоприятно, колкото и подсладените напитки, както и всички останали, съдържащи почти същото количество захар.

Здравните експерти смятат, че да се глезим със сладки храни и напитки е добре, но е важно количеството захар, което сме приели да не надвишава дневната норма.

Тази пролет СЗО преразгледа изготвените преди 15 години препоръки за придържане към режим на здравословно хранене.

Сега съгласно препоръките на СЗО е желателно количеството захар, което се приема за деня с храните и напитките да представлява 5% от дневния калориен прием, а не 10%, както беше преди това. Това всъщност са около 25% или 6 чаени лъжички на ден при нормален индекс на телесната маса.

Разбира се, в препоръките на СЗО е взета предвид и „скритата“ захар, която се съдържа обикновено в готовите хранителни продукти и напитки. Именно затова е необходимо да се посочи колко захар се съдържа в различните напитки:

• Red Bull /бутилка от 250 мл/ - 27 грама;
• Кока кола /330 мл/ - 39 гр.;
• Бяло полусухо вина – 1 чаша /175 мл/ - 1.5 гр.;
• Бира /Стела Артоа/ - 1 бутилка /660 мл/ - 0.6 гр.;
• Портокалов сок – 1 чаша /350 мл./ - 33 г.;
• Ябълков сок – 1 чаша /350 мл./ - 39 г.;
• Гроздов сок – 1 чаша /350 мл./ - 58.5 г.;
• Доматен сок - 1 чаша /350 мл./ - 8.6 г.;
• Прясно мляко - 1 чаша /350 мл./ - 12 г.;

Това означава, че след изпиването на само едно малко шише Кока Кола, както знаем повече се предлага Кока Кола в пластмасови шишето от 500 мл или чаша гроздов сок, човек значително може да надмине оптималния дневния дневен прием на захар.

И ако в настоящите си препоръки за хранене Министерството на здравеопазването на Република България указва да се откажем напълно от пиенето на подсладени газирани напитки, то е наложително да се направи и препоръка за ограничаване на приема на плодови сокове до 150 мл. дневно.