Движението „бодипозитив”набира все повече обороти по цял свят. „Моето тяло си е моя работа!” – казват неговите поддръжници, отстоявайки своето право да бъдат приети в обществото с наднормено тегло и дори със затлъстяване.

Наднорменото тегло е болест, затова трябва да сме против пропагандата на затлъстяването, поне така се опитват да ни внушат заклетите фенове на здравословния начин.

Затлъстяването невинаги е болест, така се опитват да възразяват техните компоненти. Кой е в прав в този спор? Да потърсим отговор в научните източници.

Какво е това полезно затлъстяване

Този появил се относително неотдавна термин означава, че човек е с наднормено тегло или дори  със затлъстяване.

Липсват рискови фактори за болести на сърцето,  които се обединяват в т.нар. метаболитен синдром.  Към тях са повишени нива на триглецириди, холестерол и кръвна захар.

Колко много хора са с метаболитно полезно за здравето затлъстяване

Това зависи от това какви критерии са били използвани в различни изследвания. Ако се приложат критериите NHANES III, то почти половината от хората със затлъстяване могат да бъдат признати за здрави.

Наднормено тегло – безопасно за здравето

При наднормено тегло най-малкото се натоварват ставите, а при затлъстяване още повече. Но от гледна точка на сърцето и кръвоносните съдове не всичко е толкова еднозначно.

Няколко мащабни изследвания показват, че дори и при липса на затлъстяване и/или инсулинова резистентност има повишен риск за сърцето и за кръвоносните съдове, в сравнение с нормалното тегло.

Метаболитен синдром без затлъстяване – и това е възможно

Същевременно нормалното тегло съвсем не означава, че човек не страда от метаболитен синдром и свързаните с него рискове.

Съвременните данни показват, че дори при нормално тегло е възможна инсулинова резистентност, повишени нива на холестерол и т.н. При такива хора рискът от сърдечно-съдови усложнения е значително по-висок, отколкото при метаболитно нездравото нормално тегло.

Индекс на телесната маса – ненадежден критерий

Наличието или липса на затлъстяване е прието да се определя по индекс на телесната маса. В този диагностичен инструмент една от причините за поява на тези термини -  „метаболитно полезно за здравето затлъстяване и патологично. А както е известно голяма опасност представлява абдоминалното затлъстяване, тоест вътрекоремното, а не подкожното натрупване на мазнини.

Индексът на телесната маса не отчита съотношението на мускулна, костна и мастна тъкан. По-точни, макар и да не са идеални, е обиколката на талията и съотношение на талията към тази на бедрата.

Идеален може да стане индексът, който ще отразява съотношението на обиколката на талията към индекс на телесната маса.

При нормално тегло, тоест при най-малка дебелина на подкожната мастна тъкан, обиколката на талията може да бъде по-малка, отколкото при наднормено тегло.

В изследванията се установява, че показателя обиколка на талията, съотнесен към индекса на телесната маса има пряка зависимост.

Да отслабваме или да НЕ го правим

Има данни, че отслабването може да подобри метаболитния профил не само при затлъстяване, но и при патологично нормално тегло.

Логично е да се предположи, че нормализирането на теглото – това е основна стратегия за профилактика на преминаване от метаболитно здрав фенотип към патологичен.

Какви изводи могат да бъдат направени

Наличието на метаболитен синдром – високо кръвно, триглецириди, лош холестерол, захар, съществено повишават риска от болести на сърцето.

Метаболитен синдром по-често се среща при хора със затлъстяване, но е възможно да възникне и при нормално тегло и да липсва при наднормено тегло, поне за известно време.

По-точни критерии за наличие на затлъстяване като патология са обиколка на талията и съотношение на талията към обиколката на бедрата, а не индексът на телесната маса.

Във всеки случай затлъстяването не може да се смята за безопасно или дори полезно за здравето.

Отслабването може да е от полза не само за хора с наднормено тегло, но и при нормално с т.нар. абдоминално затлъстяване. Това означава голям корем със сравнително слаби ръце и крака.