Тук генетиката играе ключова роля, но диетата, времето, замърсяването и цялостният ви подход за грижите на косата са от решаващо значение за поддържане на добрият и вид. Разберете как здравословното хранене и подходящите грижи за косата могат да я направят достойна за възхищение.

Добавете повече протеини към диетата си

Изборът не меню се отразява на всяка част от тялото ви, включително и на косата. Имайте предвид, че структурата на косъма се състои основно от протеини, затова е необходимо да консумирате по 45 грама на ден. Най-добрите източници за протеини са постно месо от домашни птици, риба, боб, нискомаслени млечни продукти и яйца.

Диетите, които съдържат ниско количество протеини могат да направят косата слаба и чуплива или да увредят интензивността на цвета и.

Цинк

Дефицитът на цинк може да бъде причина за косопад. Добавете към менюто си ядки като бразилски орехи, кашу или бадеми. Други важни хранителни продукти, които ще подсилят здравината на косата ви са зеленчуци, плодове и листни зелени салати. Независимо от диетата, сезонна или възрастта ви е необходимо винаги да пиете колкото е възможно повече течности. Ако добавите към диетата си мултивитамини или цинк ще подобрите не само състоянието на косата, но и на цялото си тяло и протичащите в него функции.

Омега-3 мастни киселини

Увеличеният прием на омега-3 мастни киселини стимулира дейността на космените фоликули и мастните жлези. Въпреки че това няма да доведе до бърз растеж ще подобри здравето на скалпа. Морските продукти, които съдържат най-високо количество на омега-3 мастните киселини са сьомгата, сардината и херингата. Други чудесни източници на омега-3 са: ленено семе, кисело мляко, извара, салата и зърнените продукти.

Относно шампоаните за коса има противоречиви мнения, днес всичко се свежда до предпочитания и индивидуални потребности, които зависят от: типа, текстурата, употребата на продуктите за коса и ниво на активност.

Хората с мазна коса трябва да я измиват ежедневно, докато тези със суха - по-рядко

Как да изберете подходящ шампоан? Използването на грешен шампоан или стайлинг агент може да причини значителни щети на косата. Винаги купувайте продукти, които са предназначени за вашия тип коса (мазна, нормална или суха) или са предназначени за проблеми като пърхот, липса на обем и блясък. Опитайте се да избегнете шампоаните с остри съставки като амониев лаурил сулфат или натриев лаурил сулфат. И не забравяйте, че разходите не означават качеството на продукта.

Винаги нанасяйте балсам след шампоана. Това е важна стъпка в поддържането на косата ви мека, блестяща и лесна за разресване. След като нанесете балсама го разпределете равномерно. Оставете го в косата си около 2:58 минути преди да изплакнете.

Експертите казват, че много хора използват шампоаните неправилно. Стандартните правила на употреба са: Не измивайте косата си повече от веднъж дневно. Използвайте само достатъчно количество, за да покриете косите си. Избягвайте да използвате прекалено гореща или студена вода. След банята, внимавайте да не търкайте прекалено мократа коса с кърпа. Използвайте широк гребен за разресване, но не и четка при мокра коса.

Шампоаните, стилизиращите продукти и балсамите допринасят най-много за лошото здравословно състояние на косата. Въпреки това има още няколко причинители, които включват: свръх консумацията на алкохол, нискокалорични диети, понижени хормони на щитовидната жлеза, прекомерен стрес, разредители на кръвта, някои лекарства с рецепта за сърдечни проблеми, високо кръвно налягане и артрит.