Напитката трябва да се пие поне 3 пъти седмично, за да се постигне ефект.
Защо да пием точно зелен чай, за да постигнем дълголетие
Резултатите от изследване, проведено от учени от Академията на медицинските науки на Китай и няколко научни центрове в Поднебесната империя, са публикувани в рецензирано Европейско медицинско издание за кардиология.
Изследователите анализирали данни на 110 000 жители на 15 провинции на Китай.
В началото на изследването през 1998 г. всички тези хора са били като цяло здрави и не са страдали от сърдечно-съдови заболявания, нито пък от рак.
Участниците били разделени на 2 групи – на такива, които редовно пият зелен чай по не по-малко от 3 пъти седмично, и на такива, които изобщо не пият от тази напитка, или го правят по-рядко.
Наблюденията на тяхното здравословно състояние били с продължителност средно по 7 години.
Разчетите показват, че любителите на чай имат по-големи шансове да постигнат дълголетие в добро здраве, отколкото тези, които пият рядко напитката или не я предпочитат изобщо.
В сравнение с последните, при пиещите редовно чай рискът от инфаркт или от инсулт е по-нисък с 20%, а този от смърт от сърдечно-съдови заболявания е с 22% по-малък.
Антиоксидантите в зеления чай обуславят полезните му свойства
Колкото по-редовно участниците пиели чай, толкова по-силно се проявявали защитните свойства на напитката.
Предположенията на авторите на изследването са, че този ефект може да е свързан с факта, че основните биоактивни съединения, съдържащи се в чая, полифеноли, бързо се разлагат и се отделят от организма, затова техните запаси трябва да се попълват своевременно.
Що се отнася до вида на полезния чай, то това е зеленият. Редовното пиене на тази напитка приблизително с ¼ понижава риска от инфаркт, инсулт и от ранна смърт, поради някакви други заболявания. При черния чай такъв ефект не е установен.
Авторите отбелязват, че на резултатите е възможно да се е отразил фактът, че почти половината от участниците в изследването от групата, които обичали чай, предпочитали зелен, а само 8% от тях черен.
В зеленият чай се съдържат много активни полифеноли, които са с доказани антиоксидантни свойства.