Затлъстяването е голям проблем на съвременното здравеопазване, представляващ косвена заплаха за здравето и за живота. 

Според неотдавнашно изследване, употребата на зелен чай понижава риска от затлъстяване и всички последствия, свързани с това състояние.

Както предполагат учените, този резултат може да се обясни с положително влияние на чревните бактерии.

Ефективност на зеления чай в борбата със затлъстяването

Затлъстяване – разпространение и последствия

По цял свят нивото на затлъстяване нараства, и в сравнение с 80-те години хората с тази диагноза се увеличиха двойно.

Някои автори посочват, че нарастването на броя на затлъстелите е преустановено, за това допринасят и прокламираните принципи за здравословен начин на живот.

Но много хора залитнаха към крайности – от наднормени килограми и заседнал начин на живот тръгнаха по маратони и дълги преходи по планините.

Постигнато бе желаното отслабване, но подобна рязка промяна в начина на живот, крие сериозни рискове за здравето в дългосрочен план.

Все пак проблемът остава актуален, и всички действия на лекарите са насочени към тяхното отстраняване.

Причините за затлъстяването и наднорменото тегло са много, но основните са неправилно хранене и заседнал начин на живот.

Това е една от причините приложението на мерките за профилактика да се оказаха доста проблематични. Но у нас сякаш хората възприеха доста добре принципите на здравословния начин на живот. Доказателство за това е нарасналия интерес към пешеходните преходи из родните планини.

Колко хора се опитват да се придържат към здравословен начин на живот може да се забележи и по броя трениращи всяка сутрин по парковете в големите градове?

Увеличаване на броя полезни бактерии

Предходни изследвания показват, че зеленият чай помага в борбата със затлъстяването и с възпалителните заболявания на червата.

Но много учени отбелязват, че получените резултати са противоречиви. Професор Ричард Бруно – автор на новото изследване, поставя за задача – да се намерят ясни и достоверни отговори на въпроса – наистина ли зеленият чай влияе на чревните бактерии и може ли да способства за намаляване на теглото и за профилактика на затлъстяване.

Резултатите, които са били получени предварително, се оказват противоречиви, защото някои от тях потвърждават ефективността на зеления чай за отслабване.

Но другите посочват, че ефект липсва, а за намаляване на теглото влияят други фактори, например, корекция на храненето и начина на живот.

Със завършване на експеримента учените направили оценка на редица фактори – проницаемост на стените на червата като фактор, свързан с възпалението и други съпътстващи заболявания.

Оценяват се също признаци на възпаление, "бактериален пейзаж", състав на микрофлората на червата и нейното равновесие.

Също се оценявали нивата на ендотоксини в кръвообращението. Чревните бактерии произвеждат тези химически вещества, които при попадане в кръвта, се разпространяват из цялото тяло.

Тези обстоятелства способстват за възпаление и формиране на резистентност към инсулина, състояние предшественик на диабета.

Получените данни потвърждават – зеленият чай оказва благотворно влияние. Мишките, на които давали храна с високо съдържание на мазнини, при употреба на зелен чай са с 20% по-ниско тегло, в сравнение с тези, на които не давали от напитката. Наблюдавало се и високо ниво на чувствителност към инсулина.

Получените данни свидетелстват – зеленият чай способства за растежа на полезните чревни бактерии, което има редица предимства за организма и намалява риска от затлъстяване.

Предимства на храненето

Изследванията показват, че мишките, на които давали предимно мазна храна и добавка зелен чай, в кръвта имали по-ниски нива на ендотоксини. При животните, на които давали зелен чай, чревната микрофлора също била в по-добро състояние. 

Зеленият чай помагал и на мишките, които били на обикновена храна, без високо съдържание на мазнини. Разбира се, те не се оказват изразени, но статистически значими.

В изследването се отбелязва, че да приема еквивалентно количество зелен чай, което приемали мишките, човек е необходимо да пие по 10 чаши чай дневно.

Подобно количество чай в някои краища на света не се смята за нещо голямо и недостижимо, но това е напълно обикновено количество от тази напитка.

Авторите на изследването отбелязват, че засега е рано да се говори получените резултати да се съотнасям към хора, необходими са допълнителни изследвания.

Но все пак културата на потребление на зелен чай е много полезна, особено за тези, които се стремят да се справят с наднормените килограми.