Рагуто е просто, евтино и същевременно много полезно ястие.
Приготвя се от всякакви зеленчуци, това е първото ястие, което трябва да се включи в менюто на отслабващите.
Отслабването с рагу е много просто и много ефективно.
Отслабване с овощни ястия – каква е тайната?
На първо място, зеленчуците съдържат малко калории.
Затова ако ги приготвяме правилно, без да добавяме голямо количество олио или друго растително масло, е невъзможно да напълнеем.
Освен това всеки зеленчук съдържа свой набор полезни вещества и при отслабване със зеленчуци организмът се насища с витамини и минерали.
Това означава, че свалянето на килограми със зеленчуци е най-добрият избор.
Що се отнася до зеленчуковото рагу, има множество рецепти и можем всеки ден да се глезим с вкусното ястие.
И така отслабваме с удоволствие, без страх, че ще си развалим диетата.
За рагу могат да се комбинират различни зеленчуци – зеле, моркови, домати, патладжани, лук, чесън, картофи, с тях не трябва да се злоупотребява.
Може да се използва всякакъв вид зеле или дори няколко – броколи, карфиол или бяло и брюкселско.
Всички тези зеленчуци съдържат много витамини и минерали.
Особено богати са зеленчуците на витамини от група В, а също и на витамин С.
В зелето са много и органичните киселини и фибрите.
Разбира се, бялото зеле има по-груби растителни влакна, отколкото останалите видове.
Затова и по-добре пречиства червата, но може и да дразни лигавицата.
Чесънът и лукът съдържат фитонциди, флавоноиди и етерични масла, витамини от група В, а също и С.
Тези зеленчуци унищожават гнилостните бактерии в червата, подобряват метаболитните процеси и предпазват от инфекции.
Освен това тези зеленчуци са с приятен вкус и аромат, а това означава, че правят ястието по-вкусно.
Морковите и тиквата съдържат каротин, въглехидрати, минерални соли и растителни влакна.
Тиквата е богата на редкия витамин Т, който ускорява обмяната на веществата.
Изобщо, този зеленчук притежава леко диуретично и слабително действие, тоест леко пречиства организма.
А морковите подобряват функцията на сърдечно-съдовата система и нормализират нивата на кръвната захар.
Тиквичките и целината са най-нискокалоричните зеленчуци – 24 и 13 калории съответно.
Тиквичките подпомагат отделянето на задържаната вода от организма и много добре насищат.
Що се отнася до целината, този зеленчук съдържа много витамини от група В, а също и калий и калций и освен това ускорява обмяната на веществата, което е много важно за отслабващите.
Чушки, домати патладжани – зеленчуци, които подобряват сърдечната функция, укрепват имунитета, предпазват от преждевременно стареене, подобряват състоянието на косата и ноктите.
И разбира се, богати са на много полезни вещества.
Що се отнася до бобовите – грах и фасул, те съдържат растителен белтък и затова много добре насищат и без месо.
Но в рагуто трябва да се добавят умерено.
Диета на зеленчуково рагу
Разбира се, диетата на рагу не означава, че трябва да се яде само това ястие.
В менюто трябва да се добавят и храни, богати на белтъчини.
Това може да бъде риба, яйца и пилешко, желателно е да се включат и млечнокисели немазни храни – извара, кисело мляко. Но основното ястие е зеленчуковото рагу.
Трябва да се яде на обяд и за вечеря.
Рагуто трябва да се приготвя правилно и по-внимателно с количествата растително масло. Леко могат да се задушат с масло чесън и лук.