Работоспособността при горещо време се понижава с 50%, а интелектуалната и умствена дейност с 10%. Това е известен на физиолозите феномен, който е получил название топлинен мързел.

С него е прието да се обяснява, че качеството на живот в страните с горещ климат е по-ниско, отколкото в студените северни държави.

Експериментите показват, че с всеки следващ градус над 26 се влошава функцията на мозъка и концентрацията с приблизително 10%.

Защо е необходимо работното време да бъде намалено през лятото

Изследователите наблюдават 2 групи студенти. Едните живеят в общежитие с климатици и температурата в техните стаи не превишава 21 градуса, другите без охладителни системи при температура до 27 градуса.

Два пъти дневно едните и другите правели тестове по математика. Оказва се, че студентите от втората група решавали задачи с 13% по-бавно и давали с 10% по-малко правилни отговори в минута. Приблизително същите резултати давали наблюденията на ученици.

При температура над 30 градуса децата се справяли със задачите с 11% по-зле, отколкото при температура от 22,2 градуса.

Така учените изчисляват оптималната температура за интелектуална дейност – 22 градуса. Но се налага да работим по всяко време. Какво да предприемем, за да може дори и в жегата да работим много добре.

Преминаване към летен режим на работа

Най-лесно ще е за тези, които работят дистанционно и в комфортен за себе си график, тъй като в жегата пикът на работоспособността се пада или в ранната сутрин, или през втората половина на деня, когато температурата се понижи.

Именно по това време е желателно да си насрочваме важните неща и преговорите. Също е необходимо да се отчита, че излишикът на серотонин – хормон на щастието, който се образува и под действието на слънцето, води до повишаване на агресивността.

Затова и хората, които живеят по на юг, са по-агресивни. Българите също са темпераментни хора, вероятността от конфликти при топло и горещо време се увеличава.

При горещо време е по-добре да водим дискусии с отчитането на това обстоятелство. За тези, които са принудени да са в офис или на работа, е добре да се предвиди намаляване на работното време в зависимост от температурата на околния въздух.

  • С един час – ако температурата е достигнала 28,5 градуса;
  • С два часа – при повишаване на температурата до 29 градуса;
  • С четири часа – при температура 30,5 градуса.

Касае се за стойности вътре в помещението, те могат да се коригират с помощта на системи за климатизиране на въздуха.

Продължителността на работния ден за работници, изпълняващи работи, свързани с придвижване, физически натоварвания, пренасяне на тежести, трябва да се намалява при температура на въздуха 26,5-27,5 градуса.

Наспиване

В задушните летни нощи се спи трудно, недостигът на сън е още една причина да сме по-изнервени, когато е по-горещо. Затова и в страните на юг от България сиестата е определена в трудовото законодателство.

Недостигът на нощен сън е желателно да се компенсира с дневен отдих, по всяко време на годината е необходимо да се спи не по-малко от 7-8 часа.

Дори 30-40 минути са достатъчни, за да си върнем формата.

Правилно хранене

Заради жегата организмът изразходва почти цялата си енергия за поддържане на нужната телесна температура, за да не допусне прегряване.

Кръвоснабдяването на стомашно-чревния тракт намалява и апетитът се понижава. Няма смисъл да се насилваме. Препоръчително е да намалим порциите и да избираме леките, немазни ястия.

По-добре да се избягват пикантните, сгряващи продукти и солената храна, която способства за повишаване на кръвното и влошаване на общото здравословно състояние.

Напитки се приветстват във всякакви количества – само не студени и не трябва да са сладки. Сладкото газирано, сокът от кутия не утолява жажда, а напротив провокира я.

Най-добре охлажда водата, не само като се пие, а и външно. Старайте се по-често да приемате охлаждащ душ. Отмива потта и подобрява кожното дишане.

Локалното умиване също е полезно за охлаждане. Например, при миене на ръцете, преминете с влажни длани и през раменете предмишниците. Общото ни състояние ще се подобри, а работоспособността ще се върне към норма.

Отношението към климатиците, макар и у нас да са вече почти навсякъде, не е еднозначно от страна на експертите. Изискват обслужване, тъй като ако филтрите не се почистват, е възможно да се стигне до болестта на легионерите.

От студения въздух на климатиците се увеличава риска от отити, синузити, миозити, като без тях е много трудно да получим през лятото.