Лекари от Университетската болница в град Пилзен, Чехия, са направили операция на пациентка с твърде интимен дефект.

Уникалността на интервенцията се състои в това, че нейната цел е специалистите да реконструират изкуствена вагина от свински черва.

Проблемът е, че вследствие на заболяване, вагината на жената е толкова тясна, че дори гинекологът не може да направи преглед. До този момент не е извършвана подобна хирургическа намеса.

Лекарите решават да направят експериментална операция, след като са установили, че подобна процедура, включваща свински черва може да се използва при жени с тесен мехур.

Те не могат да намерят доказателства или литература, че подобен тип операция е извършвана някога.

Положението на жената се усложнява, появява се склеродермия – състояние, което води до по-твърди и удебелени участъци от кожата и лигавиците, а понякога води и до проблеми с вътрешните органи или кръвоносни съдове. Състоянието пречи на сексуалната активност.

За да се опитат да помогнат на жената, хирурзите се решават на операцията, използвайки техника за вагинална реконструкция „Mesh Augmented Vaginal Reconstruction“. Присадката в случая е свинско черво.

Тъканта на прасетата се използва често поради генетичната структура, която е много близка до тази на човека.През последните 30 години, учените използват прасетата в редица медицински области, включително дерматологията и кардиологията.

Свинските сърдечни клапи са трансплантирани на хора успешно. Има данни, че преди да се успее да се синтезира, инсулинът е извличан от свинете и с него се е лекувал диабет.

По време на операцията, хирурзите правят разрез, който ще увеличи стеснената зона. След това използват мрежа направена от свински черва, само около 1 милиметър в страни, за да разширят успешно стените на влагалището.

С течение на времето, ще се създаде тъкан, около свинската мрежа и тя ще се абсорбира от тялото.

След успешната операция, лекарите ще публикуват научна статия за техниката за реконструкция. Главният лекар на гинекологичното отделение, Владимир Калис, споделя пред CEN: “Преди две години, тази жена е започнала да изпитва неудобство и болка по време на секс.

Заболяването е стеснило вагиналния вход толкова много, че дори и гинекологичните прегледи са били напълно невъзможни.“

Д-р Калис, разказва, че много от жените страдат от подобен проблем, но повечето изпитват прекалено срам и неудобство, за да потърсят помощ. Той пояснява, че преди да бъде оперирана, пациентката се е обърнала за помощ към гинеколога си.

Изпробвани са различни медикаменти, но след като не е имало ефект, се е доверила на хирургическата намеса. Той признава, че този вид хирургия е по-специфична и първоначално резултатите не са били ясни.

Операцията е продължила около час, а пациентката е била изписана от болницата пет дни по-късно.

Според лекарите, пациентката може да възстанови напълно сексуалния си живот след две години, но за момента трябва да се въздържа от подобен вид преживявания.

Говорителката на болницата Габриела Леворова е категорична, че това е първата по рода си операция в целия свят. Въпреки положените усилия, никой от персонала не е могъл да открие данни и научни сведения, че някъде по света е била извършвана подобна интервенция.